Saradnja Narodnog muzeja sa Egiptom

BEOGRAD – Ministarka kulture Egipta, Ines Abdel Dajim sa delegacijom posetila je Narodni muzej u Beogradu, gde je obilšla stalnu muzejsku postavku i sa v.d. direktorke Narodnog muzeja, Bojanom Borić Brešković razgovarala o mogućnostima za razvijanje i unapređenje saradnje u oblasti kulture i sektora kulturnog nasleđa.
Ministarka Abdel Dajim je iskazala divljenje prema kolekciji Narodnog muzeja, izražavajući posebno zadovoljstvo i ponos na dragocenu zbirku staroegipatskih eksponata i izrazila spremnost na bilateralnu saradnju i u drugim oblastima kulturne delatnosti, poput filma i bibliotekarstva, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Breškovic je podsetila da je pripremljen i usaglašen sporazum o saradnji između Egipatskog velikog muzeja i Narodnog muzeja u Beogradu, koji će biti svečano potpisan i zahvalila se na entuzijazmu i naporima koje ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, koji je takođe prisustvovao sastanku, čini na povezivanju Egipta i Srbije u oblasti kulture.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodne odnose i evropske integracije, Asja Drača Muntean, izrazila je želju da Srbije bude domaćin gostujuće izložbe staroegipatske kulture, o čemu će ministarka Abdel Dajim izvestiti egipatskog ministra za antikvitete.

Iz Narodnog muzeja navode da će u četvrtak, 24. oktobra u 18 časova u Atrijumu muzeja, profesor Filozofskog fakulteta Vera Vasiljević, održaće prvo u ciklusu predavanja posvećenih staroegipatskoj kulturi i umetnosti.

Biće reči o osnovnim tokovima evropskog interesovanja za stari Egipat i načina na koji su nastale muzejske zbirke egipatskih starina, a naročita pažnja će biti posvećena našem prostoru i društvenom i kulturnom kontekstu koji je doveo do stvaranja staroegipatskih zbirki u muzejima Srbije..

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar