Tuča na crvenom tepihu

Sezonski glumci i organizatori spektakla koji se u Francuskoj već godinu dana, putem raznih akcija, bore za socijalna prava – sukobili su se na Kroazeti sa policijom, a palice nisu zaobišle ni prisutne novinare. Događaj su zabeležile i mnogobrojne kamere, prisutne zbog „Zlatne palme“, a lično je morao da interveniše i ministar kulture, Reno Donedje de Varbr. Sezoncima je u zamenu za mirno ponašanje i omogućavanje normalnog toka Festivala odobren prvi koverat pomoći. Dopušteno im je da se popnu stepenicama i na konferencijama za novinare zvanično saopšte svoje zahteve, koji se tiču održavanja režima socijalnog osiguranja i primanja u slučaju gubitka posla. Incidenti, međutim, nisu mogli da se izbegnu.

Bilans mišićavog sukoba između policije i demonstranata je jedanaestoro povređenih, osmoro na strani čuvara reda i troje među glumcima i organizatorima spektakla. Bilo je i hapšenja: priveden je jedan pretučen kamerman francuske televizije koji je završio sa četiri šava na glavi.

A sve je počelo mirno, piknikom sezonaca koji su prolaznicima hteli da objasne razloge za svoju borbu. Ubrzo se formirala povorka koja je krenula ka palati, gde ju je zaustavio kordon specijalne milicije; zatim su demonstranti pošli prema bisokopu „Star“, gde je i došlo do sveopšte tuče.

Protiv ovog nasilja digli su se mnogobrojni glasovi, a ministar De Varbr izrazio je žaljenje zbog sukoba koji su se dogodili između specijalaca i glumaca. Izvinjenje je upućeno i novinarima, uz obaveštenje da će se odmah pokrenuti disciplinski postupak protiv dvojice policajaca koji su preterali s pendrekom.

I policija i demonstranti inače javno optužuju jedni druge da su prvi započeli s nasiljem, tako da se pravi vinovnik verovatno nikada neće utvrditi. Strasti se polako smiruju, pa Kan dalje nastavlja svojim tokom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar