U Jagodini počelo obeležavanje 18. Svetosavske nedelje

JAGODINA – Svetosavskim koncertom učenika osnovnih i srednjih škola, u Osnovnoj školi „Goran Ostojić“, danas je u Jagodini počelo obeležavanje 18. Svetosavske nedelje, posvećene prvom arhiepiskopu srpskom Svetom Savi.

Manifestacija će biti završena 26. januara tradicionalnom Svetosavskom akademijom pod nazivom „To smo mi, Svetog Save, sinovi i kćeri“.

Pre svečane akademije, koja će se održati u Centru za kulturu, vladika šumadijski Jovan, u Crkvi „Svete Petke Paraskeve“, služiće prazničko bdenje.

Na svečanoj akademiji, kojoj uz vladiku Jovana, tradicionalno prisustvuju i najviši predštavnici grada, sveštenstvo, direktori škola, prestavnici fakulteta, vladika Jovan uručiće nagradu za najbolji tekst o svetom Savi, „Svetosavski temat“, sa konkursa Crkvene opštine za učenike srednjih škola Jagodine.

Akademiju organizuju veroučitelji u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, Fakultetom pedagoških nauka, Predškolskom ustnovom „Pionir“ i Odelenjem Školske uprave Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja za Pomoravski okrug u Jagodini.

U okviru Svetosavske nedelje, sutra, u 12.30 sati će biti održano „kazivanje stihova duhovne poezije“ a uveče, u Gimnaziji, promocija knjiga „Služenje i svedočenje protojereja Ljubisava D. Popovića 1881 – 1966“ i „O Bagrdanu i Bagrdancima“, kojima su autori i priređivači đakon dr Ivica Čairović, docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i protonamesnik Milomir Todorović.

O knjigama će govoriti vladika Jovan, vanredni profesor Flozofskog fakulteta Beograd dr Miloš Ković i doktorant i istraživač saradnik Institita za savremnu istoriju Beograd Nemanja Dević.

„Svetosavski koncert“, 24. januara, u Centru za kulturu, održaće polaznici i profesori Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Jagodini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar