Ako nema običaj da namesti krevet…

Često je moguće po različitim tekstovima naći šta biste o nekome mogli da zaključite po ovom ili onom detalju. Mada takvi zaključci ne moraju da budu pogrešni, neretko se radi o detaljima istrgnutim iz konteksta, pa je zaključak koji možete da izvučete iz njih najčešće u "mož’ da bidne, ne mora da znači" kategoriji.
Primer? Recimo, čest savet da, kada prvi put odete u stan svog novog dragog, iskoristite priliku da privirite i u njegovu spavaću sobu, i, ako vidite da mu krevet nije namešten, iz toga zaključite da je sasvim moguće da je on mamin sin, navikao da mu majka namešta krevet, i da bi nameštanje kreveta očekivao i od vas; on sam je suviše neuredan i lenj da se bakće s time, to je ionako ženski posao. Takav zaključak bio bi, zapravo, prilično nepouzdano nagađanje.
Moguće je da je jedina osoba u njegovom životu koja mu je nameštala krevet njegova majka. Nije nemoguće ni da bi od svoje partnerke očekivao da mu namesti krevet, ali je podjednako moguće i to da mu nameštanje kreveta nije bitno. Ne da mu nije na vrhu liste prioriteta nego mu uopšte nije na toj listi; nema ništa protiv toga da mu krevet bude nenamešten, ne bi od vas očekivao da mu namestite krevet (a ni da idete za njim i spremate kao za malim detetom, nered mu ne smeta), niti bi vam to tražio. Ako je vama bitno da sve bude uredno i cakum-pakum pa zato spremate, u redu, a ako nije, ne bi mu palo na pamet da vam to zameri. Moglo bi da mu smeta da mu zvocate što je neuredan, ali bilo da spremate za njim (kad i ako dođe do toga da živite zajedno), bilo da ne spremate, njemu je u redu.
Šta, dakle, možete pouzdano da zaključite iz toga što nije namestio krevet? Samo to da nije namestio krevet. Možda ga tog dana nije namestio, možda ga ni inače ne namešta, možda bi od partnerke očekivao da mu namešta krevet, možda ne bi, možda bi mu čak i smetalo da ona sprema za njim kao što je to njegova majka činila jer ne želi da bude s kopijom svoje majke niti s osobom koja ga tretira kao dete… Sve je to jedno veliko možda. Za pouzdanije zaključke o nečijoj ličnosti i očekivanjima koje ta ličnost ima ipak je potrebno znatno više podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

navikeneurednostveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Daniel Donić

    Upravo tako, nije mu bitno. Niti je mamin sin, niti je lenj, jednostavno nije ga briga, ništa dublje od toga.