Ako vam bivši ili bivša kažu da žele da ostanu prijatelji sa vama, imate gadan problem

Ako vam, raskidajući vezu partner ili partnerka kažu kako se nadaju da možete da ostanete prijatelji, možda bi bilo bolje da pobegnete glavom bez obzira, piše britanski Independent.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Personality and Individual Differences, ostati prijatelj sa bivšim ili bivšom nije znak zrelosti, kao što se možda misli, nego je mogući znak nečeg puno mračnijeg.

Dokazi u studiji ukazuju na to da bi takvo ponašanje zapravo moglo da bude znak psihopatskih tendencija. Takođe se navodi da bi to kako se ljudi odnose prema bivšima mogao da bude novi test za psihopatiju.

Studija, koju su sproveli naučnici sa američkog Univerziteta u Oklandu, analizirala je osobine ličnosti 861 osobe i istoriju njihovih odnosa. Učesnici studije odgovarali su na pitanja o trenutnoj vezi i o tome jesu li prijatelji sa bivšima, a nakon toga su ispunjavali upitnik kako bi se utvrdilo imaju li narcisoidne ili psihopatske osobine.

Prema rezultatima studije, oni koji su pokazali mračne osobine ličnosti, slične onima koje se mogu naći kod psihopata, ostajali su u bližem kontaktu s bivšima i to iz uznemirujućih razloga – prilike za izvlačenje informacija, novca ili seksualne odnose.

Budući da su psihopate poznati po sposobnosti da budu šarmantni, njima je lako nastaviti strateški „odnos“ sa bivšima još dugo nakon prestanka veze kako bi i dalje izvlačili korist za sebe.

Psihopatija, potkategorija antisocijalnog poremećaja ličnosti, termin je u psihologiji koji se koristi za osobe koje pokazuju narcisoidnost, sadizam, sebičnost, nedostatak empatije i/ili površinski šarm.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

parprijateljiraskid
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • REALNI PSIHOANALITIČAR

    A mi smo mnogo „zdravi“. Ovo u članku se u najvećoj meri odnosi upravo na balkance, turke, arape i ostale primitivne i zaostale nacije. Sve je tačno, – kao i balkanski lažni „šarm i gostoprimljivost“ iza čega se ustvari krije sklonost da se predstaviš mnogo boljim nego što jesi, – da maksimalno iskoristiš druge , a što je sve posledica enormne iskompleksiranosti minimum 50 % populacije, (verovatno i mnogo više) nezadovoljstva sobom, nedostatku bilo kakve kreativnosti i slično. Da se nelažemo, trebaće nam nekoliko stotina godina da se bar malo približimo zapadnim mentalitetu, – naš je nemože biti gori, – čime se nažalost, većina čak i ponosi.

  • sirmijum

    bolesni englezi , u svemu vide psihopate …..pa u pravu su , oko njih su svuda psihopate .