Bez druženja isključivo s parovima

Pominje se povremeno da je jedna od grešaka koju mladi parovi mogu da naprave ta da prestanu da se viđaju s prijateljima i da sve slobodno vreme provode isključivo jedno s drugim. Postoji još jedna slična greška – nije da više ne izlazite s prijateljima, izlazite, ali isključivo s parovima.
Ova greška se nešto češće dešava bračnim parovima – otkad su se venčali, druže se i izlaze samo s drugim parovima, po mogućnosti onima koji su i sami venčani. Onda kada se sami, bez bračnog partnera, viđaju s nekim, opet se radi o osobama koje su i same u braku. Tako se, recimo, dešava da žena nakon udaje prekine kontakt sa svim neudatim prijateljicama. To je greška.
Zbog čega bi to bila greška? Zašto se ne biste družili s onima s kojima želite da se družite, u čemu je problem? Problem je u tome što takav način života u najvećem broju slučajeva vodi u dosadu. Ako se nakon stupanja u vezu ne viđate s prijateljima uopšte, vremenom partner i vi dosadite jedno drugom, prezasitite se jedno drugog (kao i za svako pravilo, i tu ima izuzetaka, ali većina ipak ne spada u izuzetke). A ako se viđate samo s udatima i oženjenima, najčešće ispadne da se vrte stalno jedne iste priče – one o poslu i kući, vremenom i o deci koja kmeče i piške i kake, a vi toliko obožavate svoje bepče da biste po ceo dan mogle o njemu da pričate. I ta viđanja s prijateljima postaju rutinska, i vremenom dosade.
Istina je da ćete, ako ste u braku i imate decu, verovatno osećati izvesnu bliskost s drugim bračnim parovima, moguće i da ćete osećati da više „niste iz iste priče“ kao vaše neudate prijateljice. Međutim, samo ako pokušate, videćete da i s onima koji su još uvek singl možete naći zajedničke teme za razgovor – plus ćete se malo izvući iz kolotečine, razgovaraćete o stvarima o kojima, sasvim moguće, ne biste da pričate s onima koji su „upareni“, i podsetićete se da u životu postoji još nešto pored posla, kuće, partnera/partnerke i dece.
Podsetićete se i da vas zanima još nešto pored kolotečine. Da ste, pre nego što ste postali bračni partner i roditelj, bili još mnogo toga i da, premda je neko prilagođavanje bračnom i roditeljskom načinu života neophodno, i dalje možete biti mnogo toga. Prijatelji čiji se životni stil trenutno razlikuje od vašeg imaju tu dragocenu ulogu da mogu da vam život učine zanimljivijim i inspirišu vas na načine za uživanje u životu koji vam u društvu onih sličnijih vama ne bi pali na pamet. Da stvari budu još lepše, i vi to isto činite za njih. Svi dobijaju i svima je život ispunjeniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

društvogreškeizlasciparoviveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandra Milenković

    Družite se sa osobama koje vam odgovaraju, nebitno je da li su “u paru“ ili ne. Nalaženje partnera i zajednički život ne menja suštinu i potrebe normalnih osoba. To je samo jedna u nizu stvari koje vam se dogode u životu. Problem je kada je nekome veza cilj. Takvim osobama su svi koji nisu u u vezi – “društveno nepodobni,“ jer je brak u našoj sredini jedini društveno priznati način življenja. A brakova ima zaista katastrofalnih. I služe kao paravan za dosta ružnih stvari i daju za pravo osobama koje su u njemu da pitaju svoje “singl“ prijatelje zašto su sami, umesto da ovi pitaju njih zašto se ne razvedu. Lično sam u braku, lepom i kvalitetnom, jer mi se ljubav dogodila. I ni na pamet mi nije padalo da prekidam odnose sa svojim drugaricama.