Boji se na šta će to da liči

Ima onih koji se strahovito boje vezivanja, to jest, toga da s nekim počnu zajednički život ili se i venčaju, i onda počnu da čak i pred sobom smišljaju izgovore da se ne vežu. Recimo, posmatraju mane voljene osobe i zamišljaju kako bi to u najgorem slučaju izgledalo.
Konkretan primer? Ona mu zamera kad mokar peškir ostavi na krevetu, ponekad mu zvoca zbog nečega, traži mu da postupi tako, a on bi onako… Ništa krupno, samo gomila sitnih stvari, a uvek je moguće naći gomilu sitnih stvari koje vam smetaju kod nekoga, ako ste baš zapeli da ih tražite. I on se pita na šta li bi tek ličilo da žive zajedno, šta ako bi to postalo mnogo gore. Slušao je on svoje prijatelje koji su u braku, žene su počele nenormalno da im zvocaju, ništa im ne valja, ne mogu više ni na piće i kartanje s prijateljima da izađu, seks je spao na jednom mesečno… Šta ako i ova njegova postane takva?
Da ne bude zabune, ovo postoji i u obrnutoj varijanti, da se ona pita kako li bi se on ponašao da žive zajedno, sigurno bi se ulenjio, pustio stomak, ne bi više uopšte hteo da joj donosi cveće (a i ovako se retko seti), morala bi za njim da sprema kao za detetom i da mu se prilagođava… Nezgodan taj zajednički život.
To su, kao što smo rekli, izgovori. Neko još uvek nije spreman da se veže, ili bi to možda i voleo, ali se iz nekog razloga boji, ne želi da "izgubi slobodu" (kao da je veza robija i kao da sada nešto mnogo radi s tom slobodom), i onda smišlja izgovore zbog kojih mu osoba s kojom je ne valja. Ne želi da prizna da sam nije spreman ili da sama nije spremna, nego se ponaša kao da bi se u slučaju duže veze najgora zamisliva priča (ne bukvalno najgora, uvek može i gore, ali vrlo neprijatna) sigurno ostvarila.
Šta ako ste s takvom osobom? Ne možete nešto mnogo da učinite, jer problem nije u vama; voljena osoba je ta koja ne želi nešto ozbiljnije. Čak i da vi prestanete da radite ama baš sve što joj smeta, opet bi našla nešto što joj ne valja. Možete pokušati da čekate da voljena osoba postane spremna za nešto ozbiljnije, ili potražiti nekog ko je prevazišao takve strahove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pocecistrahovivezavezivanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Otkud njegov mokar peškir na njenom krevetu? Znači – veza na probu, pa bi isto tako mogao i brak! Dok ne probaš, ne možeš da znaš. Na šta bi moglo da liči i kako će to sve da ispadne, kako da štima, „čitaj“ u nastavku, redom, kako ti dođe, a i uz međusobne intervencije u hodu, kad si već u tome. Ili tek razmišljaš o tome i nemogućim mogućnostima. Malo hrabrosti, ako ti već nije sasvim svejedno i ako ti je do veze stalo.