Brak ne mora biti dosadan – evo i kako

Da li je odnos između vas dvoje počeo kao strast sa vatrometom, ili ste se sporo zagrevali, tek oboje ste na početku osećali snažnu vezu. Međutim, tokom vremena, možda ste zaboravili izjave ljubavi i nežnosti prema partneru. A sada se možda pitate da li je veza gotova?

Pre nego što odustanete, možda ćete poželeti da oživite svoju vezu?

Saveti stručnjaka

Kada „kao“ slušate partnera (partnerku), a čini vam se da partner govori „Bla, bla, bla…“, možda je to znak da ste vi i vaš partner na „autopilotu“ (avion sam vozi a vi u tome ne učestvujete).

U tom trenutku treba da se zamislite i da počnete aktivno da „radite na svojoj vezi“. Angažovanjem se uključite u razgovor i pokažite radoznalost: postavljanjem pitanja na temu razgovora ili postavljanjem pitanja o datoj situaciji – možete probuditi svoja osećanja radoznalosti prema partneru. Na ovaj način možda ćete biti motivisani za zajednički život i zajedničke teme, a to vas može izvući iz trenutne apatije i nezainteresovanog odnosa – onda treba aktivno negovati to što ste postigli.

Jedan od načina za angažovanje vaše radoznalosti jeste istraživanje „umornih i starih tema“ i obnavljanje na nov način.

Pitajte o iskustvima i osećajima svog partnera-partnerku o kojima ne govori. Ako raspravljate o detaljima o „incidentu“, možete pitati za njegovo razumevanje i o tome šta misli o drugima u situaciji. Takođe, možete pitati kako situacija utiče na njega i kako bi želeo da se stvari odvijaju.

Dok istražujete ove oblasti, pokušajte da vidite svet kroz oči svog partnera. Ako osećate da vam nešto nedostaje ili da nemate obostrano razumevanje, jednostavno postavite još pitanja. To može povećati vašu empatiju i interesovanje za vašeg partnera i obrnuto.

Drugi način za angažovanje vaše radoznalosti jeste pronalaženje novih iskustava, ohrabrenje vašeg partnera da to uradi ili da uradite to zajedno. Ako jedan ili oboje imate i pratite različite lične interese, ta iskustva mogu da vam pomognu da uvežete svoj odnos sa novom energijom. Pokušajte da „objedinite“ interese tako što ćete gledati ili raditi isto što i partner voli ili da on gleda-radi to što vi volite (film ili neki kućni posao ili hobi)

Slično tome, ako istražite nova iskustva zajedno, možda ćete naći više zajedničkih tema da razgovarate o tome. Na primer, zajedno radite u bašti, zajedno farbajte ogradu, zajedno idite u šoping, zajedno šetajte, iako to do sada niste često radili.

Iako nije jedini važan faktor u uspešnim odnosima, radoznalost o iskustvima drugih neophodna je kako biste ostali emocionalno povezani.

Kada shvatite da postoji mogućnost da još nešto saznate o svom partneru, vaša radoznalost može vas navići da želite više da saznate i da podelite više iskustava i razmišljanja sa osobom koju volite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakduga vezaljubavmeđusobno poverenjestrastzajednička interesoanja
Komentari (0)
Dodaj komentar