Brak – zdraviji za muškarce

Izuzev kada se radi o braku iz računa, malo ko ulazi u brak razmišljajući o koristi. Zato će se naći neki radoznali istraživač da ispita da li je brak, generalno uzev, zdraviji za muškarce ili za žene – a evo i rezultata takvog istraživanja.
Pokazalo se da, mada brak ne poboljšava ženino zdravlje, i te kako poboljšava zdravlje muškarca. Na koji način? Verovatno možete da pretpostavite – tako što njegova žena pazi na njega. Žene prate partnerov način života i trude se da utiču na njega (između ostalog, i uvek dosadnim zvocanjem – ali i kuvanjem kvalitetne hrane, insistiranjem da on pazi na ličnu higijenu…), a i muškarci se nekako uzdaju u to da će njegova draga paziti na njegovo zdravlje (verovatno ostatak iz vremena kada je o njegovom zdravlju brinula njegova mama).
Ima li nekih dokaza u prilog ovoj tvrdnji? Recimo, praćenjem brojki, ispada da se zdravlje oženjenog muškarca u roku od tri godine pogorša za čak 25 odsto ukoliko njegova supruga počne da radi više od 40 sati nedeljno (plus joj ostanu podjednako velike obaveze kod kuće). Žena koja puno radi će znatno teže primetiti zdravstveni problem svog supruga, a mnogi muškarci su skloni tome da ignorišu zdravstvene probleme ako ih njihova draga ne „otera“ kod lekara na pregled (i ne ušuška ih, i ne skuva im supicu…).
Ovo bi, možda, mogao da bude dobar razlog za muškarce da se potrude da malo rasterete suprugu od obaveza – time doprinose sopstvenom zdravlju. A sociolozi smatraju da su ovi podaci jasan signal da bi muškarci trebalo bolje da paze na sebe – i nije baš pohvalno ako je neko drastično zdraviji samo onda kad nad njegovim zdravljem „bejbisituje“ neko drugi. Ne ako se radi o osobi koja je dovoljno stara da bi trebalo da ume da se brine o samoj sebi i o svom zdravlju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakmuskarcisekszdravljezene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zorica Vujić Vukasović

    Zdravlje zavisi od zdravstvene kulture pojedinca.