Brzo ili sporo?

Kada se o vezama radi, neretko se daje savet da ne treba žuriti. Ne samo s odlaskom u krevet nego sa svime – bolje je da sve ide polako. A opet, ima i onih kojima je sve išlo brzo, pa se veza ipak nije okončala u rekordno kratkom roku, naprotiv. U suštini, nema pravila treba li ići brzo ili polako – razlikuje se od veze do veze.

Kako znati koja je brzina ona prava? Obratite pažnju na to kako se osećate, i kako osoba s kojom izlazite reaguje na vas, na ono što radite, da li se povlači, pokušava da poveća bliskost s vama, da se udalji od vas… Tu vam ne mogu pomoći nikakva „zvanična pravila“, a najčešće čak ni najdobronamerniji prijatelji koji smatraju da je do sada trebalo da uradite ovo ili ono, da je takva-i-takva bliskost već trebalo da se razvije između vas i vašeg partnera ili partnerke, ili pak da vi suviše brzate. Nisu oni u toj vezi, s tom osobom, vi ste, pa je na vama da odlučite hoćete li stvari raditi brže ili sporije.

Nekada se ne radi o tome da samo želite da stvari idu malo sporije, već se radi o odugovlačenju. Bojite se da biste mogli biti povređeni, pa odbijate da se otvorite, da postanete bliskiji, ne dopuštate ništa što bi moglo da produbi intimu između vas dvoje. Kako znati da li se radi o tome? Iskreno odgovorite sebi kako se osećate povodom veze – ako se bojite, nemojte sebe mentalno gurati niti prebacivati sebi zbog odugovlačenja, već razmislite šta je to tačno čega se plašite, postoje li stvarni razlozi za strah, ili ste bili toliko povređivani u prošlosti da vas sada sve plaši. A onda poradite na svom strahu (idealno je ako to možete uz pomoć osobe s kojom izlazite), kako vas ne bi i dalje blokirao.

Nekima se dešava da previše analiziraju svaki korak, svaki mogući potez, i da zbog toga stvari u vezi idu presporo. Razmišljanje i analiza jesu dobri, ali ni s njima ne treba preterati, to bi bilo kao da o životu samo razmišljate, ali ga ne živite zaista. Ako neko stvarno ima neke krupne mane, ili se jednostavno ne slažete, onda ta osoba verovatno nije za vas, ali preterano analiziranje svakog detalja može dovesti do toga da umislite nešto čega zapravo nema, i da se stvari zato ne razvijaju.

Kako znati da stvari idu presporo? Onda kada je sve toliko usporeno da stojite u mestu, kada se stvari uopšte ne kreću. Kada se bliskost između vas dvoje uopšte ne razvija, to više nije „hajde da ne žurimo s ovim“, već je odbijanje da se uopšte ostvari kontakt.

Ako želite da sve ide lagano, to je sasvim u redu. A ako osetite da vam dobro ide, lepo vam je zajedno, uživate, nema razloga da se ne prepustite tome i da veštački usporavate. Slušajte svoje srce, pratite ponašanje i reakcije osobe s kojom izlazite (možete i da je pitate kako se oseća i da li joj se čini da idete prebrzo ili presporo), i uspeće vam da odredite brzinu u kojoj ćete oboje uživati. A to je ono glavno, da vas dvoje uživate, ne šta neko sa strane misli o tome kako bi i kojom brzinom vaša veza trebalo da se razvija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brzodilemasporoveza
Komentari (0)
Dodaj komentar