Brzo zaustaviti svađu

Povremeni sukobi u vezama su sasvim normalna stvar, i nekada su i produktivni, onda kada se ne posmatraju kao takmičenje u kojem morate da pobedite, već se pokuša s otkrivanjem i rešavanjem problema. Evo nekih predloga kako da ubrzate okončanje sukoba i rešavanje problema.
Jedna od najčešćih optužbi je: "Nikada me ne slušaš!" Na optužbu najčešće refleksno reagujemo odbranom, pa bi odgovor koji nam smesta izleti najverovatnije bio: "Nije tačno, slušam!" Umesto toga, možete pokušati da voljenoj osobi kažete: "U pravu si, objašnjavao/la sam svoje viđenje stvari, nisam te slušao/la. Šta si hteo/la da mi kažeš?" Čak i ako se ne slažete s tvrdnjom voljene osobe, treba se setiti da ona veruje u to što govori. Možete odabrati hoćete li poreći optužbu ili ćete pokušati da pronađete šta je stvarni problem (jer, ako vi zaista slušate, postoji neki drugi problem zbog kojeg se svađate, i valjalo bi naći šta je to). Time što ćete voljenoj osobi reći da je u pravu delimično ćete je umiriti, postaće manje defanzivna i više voljna da prihvati svoj deo krivice.
Još jedna od čestih izjava u toku svađa je: "Uvek si ti u pravu, zar ne?" Odgovor na ovo je neretko: "Ne uvek, ali u vezi s ovim jesam u pravu." Takvim odgovorom ništa ne rešavate; korisnije bi bilo reći: "Vidim da pokušavaš da mi ukažeš na nešto, a nisam te pažljivo slušao/la. Hajde da krenemo iz početka pa da mi objasniš kako ti vidiš stvari."
Optužba jednog: "Tako si tvrdoglav/a!" Odgovor: "Nisam, ti si!" Zvuči kao dečja svađa, zar ne? Konstruktivniji odgovor bio bi: "Pa, izgleda da sam se koncentrisao/la na to da dokažem svoje, i nisam ti dao/la priliku da i ti kažeš ono što imaš. Šta ti misliš da je ovde problem?"
Optužba: "Da li te je uopšte briga kako se ja osećam?" Najčešći odgovor: "Da, ali…" Bolje bi bilo reći: "Naravno da jeste, i priznajem da nisam u poslednje vreme dovoljno obraćao/la pažnju na to kako se ti osećaš. Izvini."
Ovakvi pristupi neretko omogućavaju da se nastavi dijalog koji bi se inače zaustavio žučnom svađom. Neće pomoći svaki put, ali vredi probati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

svađavezazaustaviti se
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Mara Radmilović

    Članak je stvarno super i sve je baš tako kao što je napisano.