Da li biste ikada probali koncept „bračne pauze“? Mnoge parove je spasao razvoda

Savetodavci za parove koji su pred razvodom naglašavaju važnost razgovora, s ciljem da se dođe do rešenja kroz dijalog i međusobno razumevanje. Ovaj pristup, koji je nesumnjivo plodonosan, zavisi od verovanja da su blizina i uporna komunikacija ključ za rešavanje problema. Ali šta ako deo rešenja leži u aktivnom stvaranju distance?

Šta znači koncept „bračne pauze“

Tu dolazimo do koncepta „bračne pauze“. Slično kao što vam pauza od posla omogućava da  napunite baterije, steknete nove perspektive i vratite se s novim elanom i idejama, bračna paua pruža dragocenu priliku za partnere da se povuku, urade samorefleksiju i samostalno pozabave ličnim rastom ili interesovanjima.

Ovo odvojeno vreme može ponovo da zapali nečiji osećaj individualnosti i lične svrhe koji često ostaje zamagljen usled svakodnevne dinamike zajedničkog života. Ukoliko se praktikuje, može postaviti osnovu za partnere da se vrate zajednici sa svežim uvidima, uvažavanjem i jasnijom vizijom njihove zajedničke budućnosti.

Ovo su tri znaka da bi bračna pauza mogla biti idealna, umerena intervencija koja je potrebna vašoj vezi.

1. Oboje se osećate zaglavljeni u kolotečini

Moć prihvatanja da ste vi i vaš partner upali u kolotečinu može može otupiti naša osećanja i perspektive, čineći da vam sve izgleda previše monotono. Neki čak počnu da projektuju ovu monotoniju na vezu i krivice partnera što je „dosadan“, dok je u stvarnosti problem možda više ukorenjen u vašem životnom prostoru.

Uzimanje bračne pauze može ponuditi preko potrebnu promenu slike svakodnevice. To bi moglo da znači da otputujete odvojeno na mesta s uspomenama iz ranih dana vaše veze. Studija je posebno pronašla vezu između prirodnog okruženja i pozitivnih mentalnih stanja. Dakle, putovanje van grada da biste uživali u miru sela ili divili se prostranstvu šume može pomoći. Ne morate to da radite sa svojim partnerom, jer je cilj da ponovo otkrijete sopstveni osećaj radosti i identiteta. Ova pauza može da vam pruži nove perspektive kada se vratite, što će ponovo podstaći osećaj individualnosti i strasti koji se mogu vratiti u vezu, potencijalno transformišući je nabolje.

2. Sitne nesuglasice često prerastu u burnu svađu

Nije neuobičajeno u vezama da manji nesporazumi neočekivano eskaliraju u velike svađe. Studija iz 2019. otkriva da srećni parovi efikasno upravljaju sukobima koncentrišući se na rešavanje pitanja i održavajući način razmišljanja orijentisan na rešenje. Ovaj uvid je posebno relevantan kada se razmišlja o bračnoj pauzi. Ukoliko provedete subotu razdvojeno, to će i vama i partneru ponuditi jedinstvenu prilikuda samostalno razmislite o svom pristupu rešavanju sukoba. Bez neposrednog pritiska svakodnevnih nesuglasica, možete da razvijete objektivniju perspektivu koja vam može pomoći da efikasnije priđete rešavanju problema. Ovaj prekid može dovesti do značajnog ličnog rasta, omogućavajući partnerima da se vrate u vezu sa poboljšanim veštinama upravljanja konfliktima.

3. Žudite za više ličnog prostora

Studija iz 2017. objavljena u Journal of Cross-Cultural Psychology, a prenosi Forbs, pokazala je da kako starimo, naša potreba za ličnim prostorom ima tendenciju da raste. Ovo ukazuje da potrebe za ličnim prostorom nisu statične i mogu se razvijati sa godinama.

Slično tome, način na koji svaki partner reaguje na izazovna vremena – gubitak voljene osobe, pritisak na poslu ili sindrom „praznog gnezda“ – može da varira, što dovodi do promene u dinamici odnosa. Bračna pauza može da pomogne u rešavanju ovog problema tako što će svakom partneru obezbediti vreme i prostor koji su mu potrebni da bi ponovo procenio i potvrdio svoje lične granice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolotecinapauzarazvod
Komentari (0)
Dodaj komentar