Daje mali bakšiš

Nije nimalo prijatan osećaj kada izađete s voljenom osobom, ona plati račun i ostavi bedno mali bakšiš ili ga ne ostavi uopšte. Nekima to možda i ne deluje kao veliki problem, ili kao problem zbog koga bi vi trebalo da brinete – ne živite vi od bakšiša – ali se neretko pokaže da veza s takvom osobom baš i nije prijatna.
Ova osobina češće se primeti kod muškaraca, ali to je samo zato što su češće muškarci ti koji plate račun – takvo ponašanje i osobine koje najčešće idu uz njega uopšte nisu ekskluzivno muški. I, da ne bi bilo zabune: ovde se ne radi o situacijama kada se bakšiš ne ostavi jer je usluga bila loša pa ni nagrada ne bi bila zaslužena, niti se radi o situacijama, češćim kada ste veoma mladi nego kasnije, kada jedva da imate dovoljno novca za taj izlazak i jednostavno nemate za bakšiš. Govorimo o situacijama kada bi bilo normalno ostaviti napojnicu, a voljena osoba je ne ostavi.
Sad, zbog čega bi to bio veliki problem, ako izuzmemo osećaj neprijatnosti prilikom posmatranja plaćanja računa? Pa, već je i to problem, barem ako su vaš dragi ili vaša draga svesni da je vama neprijatno zbog njihovog postupka. Neko ko vas voli i kome je stalo do vas ne bi namerno učinio da se osećate neprijatno, osim ako se to zbog nečega ne može izbeći.
Glavni problem s osobom koja ostavlja mali bakšiš je to što je ona najčešće i inače škrta (ovde nije reč o razumnoj štedljivosti, nego baš o tvrdičluku), što znači da ćete s njom stalno imati sukob oko novca – a novac je jedan od najčešćih izvora sukoba u vezi. Plus je moguće da se radi i o osobi koja s prezirom gleda na sve kojima za nešto daje novac, što će vam predstavljati dodatni izvor neprijatnosti, a ako finansijski zavisite od takve osobe, biće vam znatno gore nego samo neprijatno.
Šta s takvom osobom? Zavisi od slučaja do slučaja, a naročito od toga da li vas dobre strane te osobe privlače dovoljno da biste mogli da trpite ovu njenu osobinu (jer se može desiti da se voljena osoba, kad je o tome reč, nikad ne promeni). Ako njene vrline jesu takve, možete pokušati da prvo uverite dragog ili dragu da ih volite i da vaša ljubav ne zavisi od količine novca koju oni imaju, a zatim i da im blago objasnite zbog čega vam smeta njihovo ostavljanje premalog bakšiša. Može se desiti da voljena osoba ima neki ozbiljniji problem, da se zbog toga tako ponaša, i tada bi bilo uputno tražiti savet stručnjaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novacškrtostzivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragica Vićentić

    Dobro je kad je muškarac racionalan i ima para, ali biti tvrdica je vrlo teška osobina. Ona se ne može promeniti i pored mnogo truda partnerke i članova porodice. Tvrdice očekuju poklone i pažnju, ali ih od sebe ne daju drugima, a ako to i čine, onda to nije ono pravo, već je samo zavaravanje sebe samog. Treba mnogo truda partnerki da sebe savlada i prikrije svoj osećaj nelagodnosti zbog njegovog tvrdičluka. Ona će biti uvek nezadovoljna i tu nema sreće. Dobro razmislite da li živeti u zajednici sa tvrdicom!