Dalje od mene!

Vreme nakon porođaja ume da bude veoma problematično za seksualni život oba partnera. Prvo trauma samog porođaja, zatim briga o bebi, navikavanje na ulogu majke, brojne hormonalne promene – rezultat je da veliki broj žena izgubi želju za seksom. U ovom periodu ženinog života njen organizam proizvodi hormon oksitocin; proizvodio ga je i ranije, i tada je služio povećavanju osećaja bliskosti s partnerom, a sada služi povećavanju osećaja bliskosti s bebom. Ženina pažnja se skoro u potpunosti može preusmeriti na bebu, zbog čega se muškarac oseti zapostavljenim.

Neko bi ovde razložno mogao da primeti da bi seks za ženu koja se nedavno porodila svakako bio veoma bolan i neprijatan, što je tačno. S druge strane, ni potpuna apstinencija i zanemarivanje nežnosti nisu dobro rešenje. Posle porođaja, još uvek natečenog stomaka, ženi je i te kako potrebno da oseti da je i dalje poželjna svom partneru. A njenom partneru je potrebna pažnja – može se desiti da muškarac bebu oseti kao konkurenciju i da mu nimalo ne prija da se bori za pažnju svoje supruge, naročito ne s novorođenčetom. Šta uraditi u ovakvoj situaciji?

Nežnosti su najbolje rešenje – razmena nežnosti: dodiri, poljupci, dodiri dahom… Sve to nekada može da posluži kao predigra – ali i ne mora, može da se zadrži samo na tome. Bitno je da nema pritiska da mora da dođe do seksualnog odnosa – bitno je da se održi bliskost među partnerima, a seksa će biti kasnije, kada se žena fizički oporavi i fizički i psihički navikne na ulogu majke.

U svrhu podsticanja ženine želje za seksom, jednom kada je za nju bezbedno da ponovo ima seksualne odnose, može da posluži veoma nežna masaža donjeg dela njenog stomaka (kao deo predigre, recimo – a dobro bi bilo da i dalje nema pritiska da do seksa stvarno mora i da dođe). Takva masaža podstiče dotok krvi u celu karličnu oblast, pa će i ženi biti lakše da se uzbudi i da ponovo oseti fizičku želju za seksom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar