Deca uvek na prvom mestu

Često je verovanje da vam deca uvek i u svakom trenutku moraju biti na prvom mestu. Problem s ovim verovanjem je što vam može ugroziti brak ili vanbračnu zajednicu, čak i dovesti do njihovog raspadanja. A to ni decu neće usrećiti.
Da ne bude zabune, svakako da ne tvrdimo da decu treba zanemariti, da roditelji treba da misle samo na sopstveno uživanje, da zajedno izlaze i provode se, a deca kako se snađu. Decu treba voleti i maziti i paziti, činiti sve što je u vašoj moći da budu srećna i da se dobro osećaju, posvetiti im puno ljubavi i pažnje. Ipak, ne bi trebalo zanemariti ni voljenu osobu.
Mnogo je onih koji veruju da su loši roditelji ako im deca nisu uvek i u svakom trenutku na prvom mestu. Međutim, roditelji bi trebalo da se sete da nisu samo roditelji, nisu samo mame i tate, već su i nečija žena ili nečiji suprug. I da je i voljenoj osobi potrebno pokazati ljubav i pažnju, ili će prestati da se oseća voljeno. Dobro je povremeno podsetiti se da ste par, povremeno to izdvojiti kao prioritet.
Kako to postići? Tako što ćete povremeno naći nekog da pričuva klince i baviti se samo jedno drugim. To ne mora da bude nikakav ekskluzivan izlazak u skup restoran, može da bude i samo šetnja. Jednom kad su deca dovoljno velika da ne moraju konstantno da budu s nekim odraslim, mogu da na neko vreme ostanu sama kod kuće (ili da prespavaju kod nekog), a vas dvoje se posvetite jedno drugom. Ništa ne smeta povremeno reći deci da mama i tata žele sad malo da budu sami, naprotiv – deci prija da vide da se mama i tata vole, tako se i ona osećaju sigurnije.
Deca su najsrećnija onda kada su u porodici punoj ljubavi, a to znači i mamu i tatu koji su kao zaljubljeni golupčići. Time što ćete se povremeno posvetiti samo jedno drugom od kompletne porodice pravite jedno srećno i bezbedno gnezdašce u kome su svi sigurni, voljeni, maženi i paženi, i deca i odrasli – plus i decu učite kako jednog dana i sama da se ponašaju u ljubavnoj vezi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decana prvom mestuproblemveza
Komentari (0)
Dodaj komentar