Domaćica kao mama

Postoje žene kojima su porodica i kuća na prvom mestu. Neko bi pomislio da one svakako moraju biti savršene kao majke (pa, sve vreme posvećuju kući i porodici!), ali kao i svakom ljudskom biću, i njima se mogu desiti greške.
Da ovo „domaćica“ iz naslova ne bi zbunilo nekog: pod domaćicom mislimo na ženu kojoj su porodica i kuća najvažniji – neke od njih će raditi i zarađivati, ali porodica i dom je ono što je u njihovom životu primarno. U principu, takve žene još od detinjstva jako žele decu i poistovećuju ideju udaje s idejom dobijanja dece. Nekada će posle udaje nastaviti da rade, nekad ne; u svakom slučaju, kuća i porodica su im glavni.
Vest o trudnoći ovakve žene primaju s velikom radošću – to je ispunjenje njihovih snova iz detinjstva. Sreću u takvoj situaciji može da im pokvari jedino strah od toga da s bebom nešto nije u redu. Pomno će pratiti sve savete o pravilnom održavanju trudnoće, redovno će se šetati, hraniti se zdravo, radiće sve potrebne analize, slušaće umirujuću muziku, izbegavaće negativne emocije…
Mama domaćica će redovno odlaziti na kurs za trudnice i pažljivo slušati kako da pomogne bebi da dođe na svet, kao i kako da je pravilno neguje. I u toku trudnoće podržava partnera kao i pre toga, a zauzvrat očekuje njegovu podršku, kako za sebe tako i za dete. U toku porođaja ovakve mame se koncentrišu na bebu i nastoje da porođaj prođe što je moguće lakše. Nakon što se vrate kući s detetom, partner bi mogao da bude od velike pomoći, tako što će obezbediti dom u kome se mama oseća sigurno.
Greške koje se najčešće dešavaju ovakvim mamama jeste da u potpunosti zanemare sopstvene potrebe i interesovanja, zbog čega su uvek tu kad su potrebne detetu i partneru, ali je i detetu i partneru s njima dosadno. Ovu grešku nije ni teško ni neprijatno izbeći – mama domaćica samo ne treba da ignoriše ono što se baš njoj dopada, što baš nju oduševljava, već da to uklopi uz brigu o porodici. Tako će i sama mama biti srećnija nego ako se samo pretvori u mašinu za čišćenje kuće i rađanje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domacicamajkaporodicatrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar