Dovoljno je samo 5 minuta dnevno: Trik koji spašava svaki brak od pucanja

Bajkovito na samom početku veze. Tada uživamo u ljubavi, romantici, stalnim izlivima nežnosti, a onda kako vreme prolazi, to sve postaje ređe i ređe, dok maltene u potpunosti ne nestane zbog svakodnevnih obaveza i rutine.

I ne, nije se ljubav ugasila, već nas je samleo svakodnevni život, a partner je postao nešto što nam se podrazumeva. Kad se uloga ljubavnika pretvori u ulogu radnika, roditelja, kuvara, dadilje, sekretarice i vozača, ljubavni odnos završi na kraju liste prioriteta.

I onda se dešava da naše svakodnevne frustracije počinjemo da iskaljujemo na partneru, a ponekad danima drugoj strani ne kažemo nijednu lepu reč. Jer on je tu i podrazumeva se.

Bračni savetnici ističu kako je ova, dobro poznata priča, zapravo jedan od glavnih uzroka razvoda. I zato ne bi bilo loše da osvestimo svoje postupke i način na koji se odnosimo prema osobi koju volimo.

Revolucionarno pravilo od pet minuta

Žena koja se nagledala i naslušala parova koji su zapali u bračnu krizu, skovala je revolucionarno pravilo od pet minuta. Poznata američka bračna psihološkinja Belinda Vilijams ima jednostavan trik za koji brojni parovi ističu kako im je spasio brak. Radi se o praktikovanju takozvanih mikrotrenutaka koji će fokus staviti na partnera i vaš odnos, a radimo ih sasvim nesvesno. Oni su na kraju spontani, mali trenuci sreće koji dugoročno mogu da promene ceo odnos – kako ljubavni, tako i seksualni.

Pre nego što su u život stigla deca i obaveze oko njih, mogli ste satima da ležite i gledate serije. Ili da se vozite biciklom i držite za ruke, slušate muziku, uživate u hrani… Sve to je pozitivno uticalo na ljubav, brak i intimne trenutke.

Belinda ističe da ne moramo da praktikujemo tako velike trenutke da bismo dobili skoro isto efekt. Svaki dan barem jedan mikrotrenutak posvetite partneru – ali samo njemu, bez distrakcija.

Snažno se zagrlite, držite se za ruke dok tonete u san, izrazite zahvalnost kad god vam se pruži prilika za to, pogledajte se direktno u oči i izrazite ljubav, nemojte propustiti priliku da partneru kažete da dobro izgleda ili miriše.

Tako ćete brzo stvoriti vašu novu rutinu bez koje će svakodnevni život biti nezamisliv, a tada ćete shvatiti da je ljubav još uvek tu, samo je na trenutak zaspala, objašnjava Vilijams.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dnevna navikaljubavnežnosttrikzagrljajživot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sofronije

    Dobar bespoštedan seks sve to rešava.I ne mora da traje samo pet minuta, može i po pet sati ako okolnosti to dozvoljavaju.Da li će to rešiti baš sve postojeće probleme koji se vuku već duže vreme, nije baš sigurno, ali za privremeno smirivanje situacije može da posluži, uz to i prija i ne škodi.A čim ne škodi, verovatno koristi.Ako je problem nerešiv, onda će doći kad-tad do raskida, što je najverovatnije i najbolje rešenje.Često noć popravi ono što dan zahebe, ali ima puno situacija i slučajeva kad je raskid jedino pravo rešenje.Imao sam i ja ranije takvih nekih situacija i osoba sa kojima sam bio u vezi, bilo je tu i svađa i razmirica, bilo je i vrhunskog seksa gde bi se i čuveni Sifredi postideo, ali problemi razne prirode su učinili svoje.Neke stvari se mogu rešiti dogovorom i zajedničkim snagama i obostranom voljom, dok su neki problemi nerešivi i tu nema priče niti se vredi dalje truditi uzalud.Opet, svaka situacija je individualna i specifična, a svakako treba naći najbolje i najrazumnije rešenje i u miru sve to rešiti, kakav god ishod mora biti na kraju.