Evo koliko često treba voditi ljubav da biste usporili starenje

Postoje mnoge  prednosti (osim očiglednih) koje dolaze od seksa: on sagoreva kalorije, jača imuni sistem, promoviše intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u mozgu – pa možda i ne čudi što vam seks pomaže da se osećate mlado.

Seks zapravo može pomoći u usporavanju starenja, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychoneuroendocrinology. Utvrđeno je da je seks najmanje jednom nedeljno povezan sa dužim telomerima – zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vek ćelije. Duži telomeri su povezani sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vekom.

Seks može uticati na usporavanje starenja

Istraživači su pratili seksualni život 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izveštavale o svom zadovoljstvu svojom vezom, kao i o tome koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena i analizirali ćelije na markere starenja.

Otkrili su da su žene koje su prošle nedelje imale snošaj sa svojim partnerima imale duže telomere u odnosu na one koje nisu, prenosi portal The Healthy.

Ovo istraživanje pokazuje povezanost, ali ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužih telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za ljudsko zdravlje.

Vremenom se telomeri raspadaju kako se ćelije dele, postajući malo kraći sa svakom deobom ćelije. Smatra se da određeni faktori podstiču njihov brži razgradnju, kao što su loša ishrana, prekomerna konzumacija alkohola i prirodni proces starenja, prema istraživačima.

Njihovi nalazi pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu da žive duže. Istraživači su povezali kraće telomere sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su rak, bolesti srca i dijabetes.

Napomena: sprovedena studija je mala i rezultati bi se trebali potvrditi daljnjim, opširnijim istraživanjem.

Uticaj seksa na sreću u vezi

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, studija iz 2017. objavljena u Archives of Sexual Behavioru proučavala je koliko često ljudi govore da imaju seksualne odnose. Studija je pokazala da prosečna odrasla osoba ima odnose 54 puta godišnje, otprilike jednom nedeljno, na osnovu podataka od 1989. do 2014. godine.

Iako je taj broj malo opao od 1990-ih, druga studija, objavljena u časopisu Social Psychological and Personality Science, promatrala je više od 30.000 Amerikanaca tokom 40 i više godina. Istraživači su otkrili da parovi koji su imali seksualne odnose više od jednom nedeljno nisu bili ništa srećniji od onih koji su vodili ljubav jednom nedeljno, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

seksvođenje ljubavizdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar