Finansijska rutina kao „ubica“ odnosa

Jedan od najčešćih, ako ne i najčešći uzrok sukoba u vezi je novac, naročito ako partneri imaju većih novčanih problema. Zato i ne čudi što je, od svih mogućih rutina u koju jedna veza može da upadne, finansijska rutina među najopasnijima po vezu.
Šta bi bila finansijska rutina? Recimo, on je taj koji redovno štedi, a ona je ta koja neumereno troši. Ili obrnuto – to zaista nema veze s polom, i muškarci i žene su sposobni kako za štednju, tako i za neumereno trošenje. Onda jedno pokušava da sakupi novac za nešto veće – za novi automobil, za renoviranje stana, za zajedničko putovanje, za to da se detetu nabavi kompjuter – a ono drugo redovno taj novac spiska (na odeću, obuću, tehnološke igračkice…). I eto sukoba, najčešće žestokog. Ono koje čuva novac se ljuti, ono drugo se izvinjava, obećava da neće više, i ubrzo sve krene po starom. I tako dok više ne budu u stanju da trpe jedno drugo.
Evo jednog predloga kako rešiti taj problem. Neka svako od njih dvoje na posebnim papirima napiše tri do pet stvari (ne bukvalno stvari, tu može da spada i krečenje, renoviranje stana i slično) koje želi da nabavi, za koje su potrebne veće sume novca. Stvari za koje smatra da su bitne, bilo za nju/njega, bilo za oboje. Zatim, zajedno pogledajte šta je ko napisao, i neka svako objasni zbog čega mu/joj je važna ova ili ona stavka. Ma koliko se ne slagali oko neke od stavki, nemojte prekidati jedno drugo. Neka svako dobije priliku da kaže svoje.
Posle toga, dogovorite se, kao par, o glavnih tri do pet stvari za koje ćete, kao par, pokušati da sakupite novac. Kao par, bez onog "moja stavka, tvoja stavka", jer vas dvoje i jeste par. Tih tri do pet stvari poređajte po prioritetu, a ostale odložite na stranu, za neko kasnije vreme.
Sledeći korak bi bio da napravite plan. Nakon što platite račune za taj mesec, odredite koliko ćete od zajedničkih prihoda štedeti svakog meseca (naravno, ovde govorimo o situaciji kada niste na rubu egzistencije i kada je uopšte moguće uštedeti bilo šta) kako biste, jedan po jedan, ostvarili finansijske ciljeve. Zajedno odlučite čega ćete se kao par odreći – recimo, nekih izlazaka, ili ćete ustajati malo ranije i kod kuće spremati sendvič umesto da u pekari kupujete znatno skuplji – kako biste uspeli da uštedite dogovorenu sumu. I, držite se dogovora.
Jednom kada odredite koji su vam zajednički ciljevi, i zajedno počnete da štedite, otplaćujete dugove i slično, stvari postaju lakše. Zajednička akcija razvija bliskost među vama, tako da i odricanja ne padnu baš toliko teško, a onda dođe i radost kada vaši ciljevi počnu da se ostvaruju, što vas motiviše na još više saradnje i na ostvarivanje još više zajedničkih ciljeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

finansijeodnosiveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Rosa Bošković

    Postoje tvrdoglave osobe koje vas neće ni saslušati, a još manje pristati da nešto pišete i dogovarate se. Jednostavno teraju po svome i ništa drugo ih ne zanima. Poznajem nekoliko takvih, a imam primer i u kući. Onaj koji bi pristao na to pisanje prioriteta, pristao bi i na razgovor i dogovor bez pisanja.