Intimni odnosi tokom trudnoće i dojenja

Nema baš mnogo ljudi koji su i dalje toliko neinformisani da veruju kako žena u toku trudnoće ne sme da vodi ljubav, jer bi to "bilo loše za bebu". Ipak, "drugo stanje" s razlogom nosi taj naziv, jer se tada zaista mnogo toga menja u telu žene; a vreme dojenja deteta bi s punim pravom moglo da se nazove "treće stanje", jer i tada ima ne baš neznatnih promena u ženinom telu. Neke od tih promena mogu znatno uticati na intimne odnose među partnerima.
Prvo, trudnoća; premda vođenje ljubavi kao takvo nije nimalo štetno – naprotiv (u određenim periodima trudnoće većina žena otkrije da im je libido porastao), u kasnijim stadijumima trudnoće mora se povesti računa o položaju ženinog tela tokom vođenja ljubavi, kako se ona ne bi previše naprezala i kako ne bi došlo do povrede ploda. To je poznato većini ljudi; u principu, partneri i bez tuđe pomoći i saveta otkriju u kojim pozama će im zadovoljstvo biti najveće, a naprezanje za ženu najmanje. Ono što se ređe spominje jeste to da može doći do suvoće vagine (najčešće kao posledica promene kiselosti vagine, zbog koje dolazi do razvoja gljivica koje uzrokuju suvoću – to se najlakše rešava određenim vaginaletama), pa pomoć gelova i lubrikanata može na izvesno vreme postati neophodna.
Dojenje: to je vreme kada se u ženinom organizmu luči velika količina prolaktina, što menja hormonski status. Jedna od posledica jeste i da je česta pojava da se tokom dojenja ne dobija menstruacija. To ne znači da žena nikako ne može zatrudneti tokom dojenja; neke žene će dobijati neredovnu menstruaciju, a neke će, čak, već mesec dana nakon porođaja dobiti menstruaciju i nastaviti sasvim redovno da je dobijaju, bez obzira na dojenje. U onom slučaju kada žena ne dobija menstruaciju, jedna od mogućih posledica je i suvoća vagine, što intimne odnose može učiniti neprijatnim i bolnim. Ni ovde nema mesta panici; problem se, opet, može rešiti uz pomoć vaginaleta i gelova i najčešće će spontano nestati sa prestankom dojenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dojenjesekstrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar