Izgubljeni u prevodu

Već se mnogo puta i pričalo i pisalo o tome da muškarci i žene razmišljaju na različit način i da zbog toga često dolazi do nesporazuma. To možemo i da pokažemo na nekoliko konkretnih primera – šta ona kaže, šta time misli, a šta on misli da je ona zapravo rekla.
Često se spominje da muškarci misle ono što kažu, i samo to – na primer, ako zamole partnerku da im doda slanik, oni time ne impliciraju da ona loše kuva i da nije skuvala jelo po njihovom ukusu, samo traže slanik. Međutim, muškarci uglavnom vremenom nauče da žene ne postupaju na isti način i da to što one izgovore može implicirati nešto drugo – samo je problem "potrefiti" šta je to nešto drugo.
Recimo, ona kaže da joj je šef grozan i da je imala užasan dan na poslu. Ono što time hoće da kaže jeste da joj je potrebno da se malo žali na šefa i na posao i da je neko (to jest, partner) sasluša. Ono što on čuje jeste da ona želi da je on posavetuje kako da izađe na kraj sa šefom.
Čuveni primer: ona kaže da želi da razgovaraju, time misli da ima nešto važno da mu kaže i da hoće da pričaju o tome, a on misli da je nešto debelo pogrešio i da ona hoće da se svađa s njim.
Još jedan čest primer: ona mu kaže da mu se (recimo) cipele ne slažu s kaišem i predloži mu da umesto crnih uzme smeđe. Ona samo želi da mu pomogne da izgleda što bolje, ali ono što on čuje je nešto nalik na: "Bebica ne ume sama da se obuče, ni boje ne ume da složi!"
Ona kaže: "Žao mi je što ti je dan bio toliko loš. Mora da se grozno osećaš". Time želi da mu kaže da saoseća s njim. Međutim, ono što on čuje jeste da ga ona sažaljeva, da misli da je slabić.
Pita ga da li misli da je ona tamo devojka dobra riba. Ono što misli je: "Reci mi da fenomenalno izgledam". On pomisli da se radi o trik-pitanju, da je u opasnosti i da bi mu najbolje bilo da mudro ćuti.
Da ne bude zabune, neće uvek biti ovakvih nesporazuma, niti će navedena pitanja i komentari uvek imati isto značenje, a ni muškarci neće uvek isto pomisliti u odgovor na njih. Ovo su samo bili neki relativno tipični primeri u koje se vaš dragi ili draga ne moraju uklapati, da i ne spominjemo da se vremenom razumevanje među partnerima produbljuje.
Međutim, dok do faze boljeg razumevanja ne dođe, i muškarci i žene se nekad osećaju zaista izgubljeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kako razumejumuskarcista kazusta mislezene
Komentari (0)
Dodaj komentar