Jesu li oni nesposobni za multitasking?

Slušajući priče o tipično muškim ili tipično ženskim sposobnostima, lako je steći utisak da je suprotni pol za nešto u potpunosti nesposoban – recimo, da muškarci jednostavno nisu sposobni za multitasking. A taj utisak je daleko od istine.
Sve što priče o specifično muškim ili specifično ženskim sposobnostima znače jeste to da je verovatnije da će pripadnici jednog ili drugog pola biti umešni u tome. Verovatnije, ali ne i sigurno. Tako je i s muškarcima i multitaskingom. Jeste, verovatno su žene razvile ovu sposobnost jer su u doba kada smo živeli u pećinama uglavnom morale da rade više stvari istovremeno, dok su muškarci mogli da se usredsrede na lov, ali ima žena koje se u pokušaju multitaskinga osećaju potpuno izgubljeno, baš kao što ima i muškaraca koji se u njemu sjajno snalaze (poznati primer iz istorije je Napoleon, ali verovatno i vi poznajete bar nekog muškarca kome multitasking dobro ide).
Kad smo već kod multitaskinga, danas se sve više spominje da je kao sposobnost, barem u poslovnom svetu, daleko precenjen. U redu, zgodno je kad možete da spremite ručak tako da sva jela budu gotova u isto vreme, ali se pokazalo da, ako na poslu delite pažnju na nekoliko iole zahtevnijih zadataka koje simultano obavljate, najčešće svi budu obavljeni osrednje, poneki bude i zabrljan, a nijedan ne bude obavljen sjajno. Isplativije je i manje naporno usredsrediti se na zadatak po zadatak, izuzev ako se radi o nekoliko stvari koje apsolutno moraju biti urađene u tom-i-tom roku, i važno je da budu urađene nekako, a ništa ne zahteva briljiranje.
Dakle, ma koliko želeli da podstičemo žensko samopouzdanje i njihovu sigurnost u sopstvene sposobnosti, priča o tome da su žene sposobne za multitasking, dok to muškarcima nikako ne ide ne poklapa se sasvim s istinom, jer postoji ne tako mali broj muškaraca koji u multitaskingu nisu ništa lošiji od žena (što, naravno, ne isključuje mogućnost da su muškarci u vašem okruženju „duduci“ za ovu sposobnost) – plus se sve više pokazuje da je i sama ta sposobnost precenjena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

generalizacijemultitaskingmuskarcinesposobnostzablude
Komentari (0)
Dodaj komentar