Kad jednostavno pitanje vodi u svađu

U skoro svakoj vezi povremeno ili češće dolaziće do sukoba. Nikakva tragedija, dokle god se partneri i dalje vole i uvažavaju i trude da sukobe reše. Ono što ume posebno da izludi jeste kada izgleda da sukobi stalno nastaju oko nekih sasvim sitnih stvari; recimo, postavljanje jednostavnog pitanja redovno dovede do svađe. Tu sukob bude oko sitnice, ali već počinje da vas brine to što se svaki čas svađate.
Ovakva vrsta sukoba nije retka onda kada uđete u novu fazu u vezi (recimo, počeli ste da živite zajedno i sad se dogovarate ko, šta, kako, pravite razmeštaj…), ili kada se spremate da uđete u novu fazu veze. Sukob teče otprilike ovako: vi postavite neko sasvim jednostavno i bezazleno pitanje koje se, na primer, tiče organizacije zajedničkog života, a partner ili partnerka počnu da komplikuju, plus u celu priču uvuku i neke druge teme. Vi, misleći da vas partner ili partnerka nisu razumeli, ponovite prvobitno (vrlo jednostavno!) pitanje, voljena osoba se iznervira jer smatra da je na to pitanje već odgovorila, i eto svađe. I vama ništa nije jasno. Ne želite svađu. Ne razumete zbog čega je izbila. Postavili ste sasvim jednostavno pitanje (na primer, da li da korpa za prljav veš stoji u predsoblju, dovoljno je atraktivnog izgleda za to, a tako bi vaš dragi mogao da prljave čarape koje skine čim dođe s posla ubaci u nju umesto da ih ostavlja na podu, ili da ipak stoji u kupatilu), i samo želite odgovor na njega, ništa više. Ništa ne insinuirate. Nikog ne optužujete. Zar je tako teško odgovoriti na nešto u toj meri obično?
U opisanoj situaciji najčešće se radi o sledećem. Voljena osoba je pomalo nervozna zbog nove faze u vezi (ili, ako se ne radi o novoj fazi u vezi, ima nešto u njenom životu što je čini nervoznom i nesigurnom), puna je sumnji i pitanja. Oseća potrebu da o svemu tome razgovara s vama, a ne zna kako da počne razgovor o tome što je muči. Kada joj postavite to jednostavno pitanje, vidi to kao mogućnost da pokuša da razgovara o onome za šta oseća snažnu potrebu da o tome razgovara, a usput pokušava i da vam odgovori na postavljeno pitanje (koje nekad bude, u njegovoj/njenoj glavi, zaista neobičnim putevima povezano s onim o čemu on/ona želi da razgovara), pa rezultat ispadne prilično zbrkan.
Šta učiniti u takvoj situaciji? Saslušajte šta je to što vam voljena osoba odgovara, makar i goreli od nestrpljenja da dobijete odgovor na svoje sasvim jednostavno pitanje, i pokušajte da u rečenom pronađete šta je to što vašeg dragog/dragu toliko muči. Nešto ih muči, to je sasvim sigurno, inače bi vam na jednostavno pitanje dali jednostavan odgovor. Nemojte da, kao ranije, samo ponovite pitanje, osim ako se radi o nečemu što se mora iste sekunde rešiti, već pokušajte da prvo pomognete voljenoj osobi u dilemama i nedoumicama koje je muče.
Jednom kada to razrešite, možete ponovo postaviti ono jednostavno pitanje – tada ćete najverovatnije bez ikakvih komplikacija dobiti i odgovor, plus će i voljena osoba biti srećna što ste je saslušali i pomogli joj, pa neće doći ni do kakve svađe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sitnicesvađaveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Biljana S

    Vrlo dobar članak. Iz iskustva znam, u fazi neke promene u vezi veoma često sam bila u sličnim situacijama.