Kad se previše trudite oko veze (1)

Oko veze je neophodno truditi se, i to ne samo dok ne osvojite osobu koja vam se dopada već konstantno, dokle god ste u toj vezi. I to moraju da se trude oba partnera, inače jednostavno neće ići. Međutim, postoje situacije kada se neko previše trudi, i to bi svakako trebalo izbeći.
Zar je moguće previše se truditi? Jeste – ukoliko se trudite oko osobe koja toga nije vredna, ili nije zainteresovana, ili ako vi toliko toga radite oko veze da voljenoj osobi ne dopustite da sama učini bilo šta, pa se oseća nepotrebno i nesposobno. Rezultat prevelikog truda je da se vi sami osećate jako loše, kao da ste sve živo žrtvovali zarad voljene osobe, i posao i prijatelje i same sebe, a ničim vam nije uzvraćeno. Svakako da ćete se tu i tamo ponečeg odreći zarad veze, baš kao što će i voljena osoba to činiti, ali ako se konstantno osećate kao žrtva i nesrećni ste, nešto tu definitivno ne ide kako treba.
To nije nešto što namerno uradite sebi, i često se desi da uopšte niste ni svesni šta ste napravili od svog života. A napravili ste sebi nešto jako loše – odsekli ste sebe od prijatelja, posao vam slabije ide, ne vodite računa o sebi, prihvatate svaki hir voljene osobe, uključujući i stvari za koje vam je nezamislivo bilo da ih prihvati ljudsko biće s trunkom dostojanstva u sebi, i bez obzira na to koliko vas „voljena osoba“ povređuje, vi uporno ignorišete njene mane i svu krivicu za to kako se osećate svaljujete na sebe. Zvuči loše? I jeste – srećom, ne morate da nastavite da se ponašate na taj način.
Prva stvar koju bi trebalo učiniti u takvoj situaciji jeste da pokušate da sastavite realniju sliku situacije. Najčešći razlog za opisanu situaciju je taj što osoba u nekom trenutku zaključi da je bezvredna i nikakva (uglavnom nije svesna da ima takvo mišljenje o sebi) i da treba da bude zahvalna za svaku mrvicu pažnje koju joj neko udeli, da bolje i ne zaslužuje. Sad, ako niste svesni da o sebi imate takvo mišljenje, kako realno da procenite situaciju? Razmislite o tome u kakve veze ulazite – ako su vam veze konstantno takve da se u njima osećate loše i kao da se samo vi trudite, bilo bi dobro da na neko vreme napravite pauzu s vezama i umesto toga se zaljubite u sebe (figurativno rečeno). Neko vreme radite za sebe sve ono što ste inače radili za druge kako biste im ugađali – častite sebe poklončićima, izvedite same sebe na ručak ili večeru, dajte sebi komplimente, potrudite se da primetite svaki put kada nešto dobro uradite na poslu ili se ponesete kao dobar prijatelj.
Nećete dobiti ono što vam je potrebno ukoliko niste u stanju da to sami pružite sebi – teško da će vas neko tretirati bolje nego što vi tretirate sami sebe. Ako stalno kritikujete sebe, nikad ne progovorite iako smatrate da ste u pravu, nikada ništa ne tražite za sebe, pokušavate da podmitite druge stvarima koje činite za njih da biste tako manipulisali njima i „naterali“ ih da vam uzvrate, u svakoj vezi, pa i svakom međuljudskom odnosu koji imate osećaćete se loše. Ukoliko vam ništa od navedenog ne uspeva, moglo bi da bude dobro da potražite pomoć stručnjaka.
Sutra pročitajte šta bi još bilo dobro učiniti, i kako da nakon svega što učinite koliko-toliko osigurate da ne ulećete i dalje u veze koje vas čine nesrećnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

preteran trudstabilnostveza
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Jelena Ilić

    Tema i priča su pun pogodak! Oduševljena sam. Šta reći osim hvala vam za nekoliko upravo shvaćenih grešaka (postupaka) koje sam konstantno pravila u vezi.

  • Nataša Gajić

    Ovo lice i naličje pretposljednjeg pasusa teksta vam je „para vrijedno“, pun pogodak. Samo bih dodala ono čuveno: „nijedan trud nije uzalud“, pa da mi je srce na mjestu.

  • Lejlla Marić

    Tekst koji sam pročitala podstakao me je na razmišljanje o novoj temi. Kada se uopste ne trudite oko veze ili braka – šta se događa? Da li je normalno da osoba koja se nije trudila i ne primjećuje da je ljubav umrla?