Kako dopreti do njega? (1)

Nije retka situacija da se žena požali na nedostatak bliskosti sa suprugom. Pretpostavlja ona da on nju voli, ali nema tu nešto mnogo zagrljaja ni poljubaca, nema dugih razgovora; kad pokuša da priča s njim, on deluje iritirano. I ona ne zna šta da misli ni kako da se približi svom suprugu.
Nisu svi brakovi ovakvi kakve smo opisali, ali ima ih koji jesu. U opisanoj situaciji, on najčešće ne razume u čemu je njen problem, jer se on lomi oko toga da bude dobar muž, kičma mu puca od toga, i ne zna šta ona još hoće od njega. Lomi se, kako? Tako što krepava od posla po 12 sati dnevno (šef ga hvata za gušu što ovo ili ono još nije urađeno, podređeni ne slušaju i samo gledaju kako da zabušavaju, šef mu nije dao dovoljno ovlašćenja da stvarno može da ih natera da obave svoj deo posla, a posle on bude kriv kada nešto kasni…), donosi novac u kuću, ne troška ga po kafanama niti s ljubavnicama – novac koji se ona uopšte ne usteže da troši, što njemu ni najmanje ne smeta, veruje joj da će ga pametno upotrebiti. I da li ona to ceni? Ne, ona bi da mu brblja o nekim nebitnim stvarima, ili mu prigovara što krpu nije vratio na mesto ili što je prljave čarape ostavio na podu.
Žene bi pak rekle da i one rade, i da uz to kuvaju, spremaju, potrude se da večera bude na vreme (on je smaže u pet i po zalogaja i ni da pohvali njihov napor), maksimalno se potrude da mu ugode, a on ni reč da prozbori s njima, ni da ih zagrli, ničim ne pokaže da ceni njihov trud, ma, kao da ga i ne primećuje. Samo nervozno sedi i vrti kanale na televiziji.
Šta učiniti? Za početak, pogledajte na koje sve načine vam suprug pokazuje ljubav – težak rad, šta sve završava od poslova (opravke po kući, plaćanje računa, promeni vam ulje u kolima…) i recite mu da cenite sve to što čini, navedite šta sve cenite. Tako mu stavljate do znanja da ste primetile šta sve radi za vas i da to umete da cenite; jednom kad bude siguran u to, biće spremniji da vam pruži i one male gestove pažnje koji vam toliko znače. On želi da vam ugodi, i čini najbolje što ume, samo što to najčešće predstavlja naporan rad u nekoj firmi kako bi zaradio što više i to vam doneo – a najveći deo tog napora vi ne vidite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

komunikacijaproblemiveza
Komentari (0)
Dodaj komentar