Kako se (ne) svađati (2)

Vi i partner ili partnerka ste se sukobili oko nečega – dešava se. To nije, kao što se neki boje, nužno kraj veze, već samo prepreka na koju ste naišli i koju možete savladati zajedničkim snagama ako to oboje želite.
U toku svađe. Neretko se desi da vas nešto razbesni, a do trenutka kad sam sukob počne, već se neko vreme sve "kuvalo" u vama. Recimo, besni ste što je on kasnije stigao kući, a da se čak nije ni javio, a pošto ste u međuvremenu besneli u sebi, napadnete ga ne samo za to već i za to što su mu prijatelji mizoginistički nastrojeni i što je bezosećajno gledao televiziju dok ste vi bili uznemireni zbog nečega. Time samo zbunjujete voljenu osobu, jer ne zna na šta od svega navedenog da odgovori – držite se jedne stvari, ne njih nekoliko odjednom. Još jedna greška je da, ako izgleda da voljena osoba ne shvata šta vas je razbesnelo, ponovite to što ste rekli, istim rečima, samo glasnije. Nađite neki drugačiji način da objasnite ako onaj koji ste prvo pokušali ne uspe, ili odložite sukob dok voljena osoba ne bude u stanju da vas koncentrisano sasluša. I bez sarkazma i vređanja, to je nezrelo i ništa ne rešava.
Umesto navedenih postupaka, pomoglo bi da govorite "ja" umesto "ti". Na šta mislimo? "Ništa ne radiš po kući, ja sam sad crkla perući tonu sudova" predstavlja napad, dok je "Stvarno mi je teško da sve postignem, bole me leđa i ruke od toga što sam sama prala toliko sudova, kako misliš da bismo mogli to da rešimo?", savršeno razumno pitanje, i verovatnije je da ćete na njega dobiti neki konstruktivan predlog. Takođe, kad čujete šta voljena osoba ima da kaže, koja je njena strana priče, njeno viđenje, dobro je postaviti pitanja, kao: "Kada si to prvi put primetio/primetila?", "Šta želiš da uradim sledećeg puta u sličnoj situaciji?", i slično. Time pokazujete da slušate i da razumete i da učestvujete u rešavanju problema. Nije vam moguće da razgovarate toliko mirno i racionalno, suviše se loše osećate? Recite to otvoreno i dogovorite se kada ćete nastaviti razgovor, kada ćete biti u stanju da mirno rešavate problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

razgovorsvađaveza
Komentari (0)
Dodaj komentar