Koliko dugo traje STRAST u vezi

Evo posle koliko vremena zaista počinjemo da volimo partnera

Na početku veze i te kako osećamo strast prema partneru, ali ona vremenom nestaje.

Sasvim je normalno da posle određenog vremena više niste zaljubljeni.

Ali, ono što bi trebalo da se desi, jeste da na mesto zaljubljenosti dođe prava ljubav prema toj osobi i prihvatanje sa svim nesavršenostima.

Leptirići u stomaku, koji su sveprisutni u prvim danima veze, nažalost, ne traju večno. Ali, kakav je zapravo taj osećaj zaljubljenosti?

Naravno, veliku ulogu igraju hormoni koji su odgovorni za nagli porast emocija. Prema naučnici s Harvarda, Ketrin Vu, testosteron i esrtogen podstiču želju, dopamin, norepinefrin i serotonin stvaraju privlačnost, a oksitocin i vazopresin jačaju vezu.

Istraživanja objavljeno u naučnom časopisu Frontiers in Psychology pokazalo je da su parovi nakon prosečno 6 meseci skloni da izađu iz početne faze povezivanja. Naučnici objašnjavaju da, premda je ljubav uzbudljiva i lepa u ranim fazama, ona je i stresna, jer ne poznajete dobro svog partnera i niste još uvek sigurni u svoja osećanja.

Šta dolazi nakon zaljubljivanja?
Prema naučnicima, druga faza, nakon početne zaljubljenosti, a koja traje oko četiri godine, je “strastvena ljubav”, u kojoj se obično održava strast i povećana prisnost. Nakon toga, odnosno otprilike od pete godine veze, strastvena ljubav ustupa mesto prijateljskoj – pa strast splasne, ali povezanost, intimnost i osećaj zajedništa dostiže svoj vrhunac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

strastveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Rihter

    Ha,ha,ha, POČETNA FAZA 4 godine ?? Pa to je dobar vic. Početna faza, tj, akutna zaljubljenost traje najviše 4 MJESECA. Sve poslije toga je navika, dosada, pročitana knjiga…