Kreativnost ulepšava vezu

Kaže se da ko nije za sebe, nije ni za druge, a jedna od najlepših stvari koje možete da učinite za sebe jeste da negujete kreativne impulse koje imate – neko ih ima češće i više, neko ređe, ali ih svako ima bar ponekad, i ako se neguju, donose mnogo radosti.
Kad se pomene kreativnost, mnogi pomisle na neke umetničke velikane, kao što su bili Mocart ili Mikelanđelo. Međutim, ne morate biti genijalni umetnik da biste se radovali tome što nešto stvarate, niti ono što ste stvorili mora da bude zapamćeno u istoriji "ili ništa niste uradili". Ovde ne govorimo o velikim delima – kreativnost se ogleda i u malim stvarima, i može se ispoljiti na mnogo različitih načina. Može se raditi o slikanju, vajanju, plesu, muzičkom stvaralaštvu, pisanju pesama ili proze, a i mnoge svakodnevne stvari kriju kreativnost u sebi – smišljanje novog recepta, uređivanje stana, postavljanje stola (svime navedenim mogu se baviti i žene i muškarci)… Ima gde bi se trebalo suzdržati od kreativnosti, kao što je opravka raznih uređaja, ali inače, kreativnost može uneti dosta toga lepog.
Nekada će to što stvorite biti nešto u čemu ćete direktno uživati i vi i voljena osoba, i vi i cela porodica; recimo, ako ste lepo osmislili dekoraciju i uređenje u stanu. Ili, smislili ste nešto novo što biste voleli da isprobate u seksu, pa ćete u tome da uživate i vi i partner ili partnerka. Naravno, uživaćete i u samom činu osmišljavanja i stvaranja, kao i u kasnijoj radosti koju donosite dragim osobama. Nekada to što ste stvorili nećete nikome pokazati (na primer, uživali ste vi u pisanju nekih pesama, ali baš i niste raspoloženi da ih bilo kome pokazujete). Ono što će uvek postojati biće radost stvaranja, u tome ćete uvek uživati, i to će vam doneti mnoge lepe stvari.
Kada stvarate nešto, kada se bar s vremena na vreme bavite nečim kreativnim, nema onog osećaja da vam je potrebna neka osoba da vas dopuni, da bez nje niste kompletni. Voljena osoba i veza će vas obogatiti, ali ćete i bez toga već biti kompletni kao ličnost. Nema ni toga da se osećate zavisnim od voljene osobe, ni da vam je neophodno da vam ona određuje šta ćete sami sa sobom i svojim vremenom – umećete sasvim lepo i sami. A radosniji ste kao osoba, zračite dobrim raspoloženjem, bolji ste i sebi (prvenstveno sebi!) i drugima.
Nije neophodno svaki čas stvarati nešto. Možete, ako vas stvaralački impulsi nagone na to, ali nije obavezno – dovoljno je nečim kreativnim baviti se bar povremeno, pa da radost stvaranja stalno bude u vama, i da je imate i više nego dovoljno da je delite i s drugima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

idejekreativnostulepsavanjeveza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Ja uživam, a vi? Sličan se sličnom raduje.

  • Ljubiša Krstić

    Kaže se da ko nije za sebe, nije ni za drugog. Ne treba zaboraviti da čak i onda kada radimo za druge, radimo upravo i samo za sebe. Najveća bolest čoveka i čovečanstva je ignorantski odnos prema svrsi, smislu i cilju života, jer život je upravo proces učenja i davanja od sebe tj. proces stvaranja od sebe nesebičnog bića, a to je duhovni proces. Najveća nezadovoljstva i osećaji nesrećnosti dolaze zbog zatvorenosti i malog davanja od sebe pa ipak, kreativan proces u najvećem delu koji je naveden jeste davanje od sebe onima oko sebe. Ta kreativnost u seksu o kojoj se najviše priča pomalo je otrcana i zamara. Ljubavni čin je u svojoj najlepšoj i najvišoj tački onda i samo onda ako unesemo maksimum ljubavi, obostrano. Tada je to nešto što vredi i oplemenjuje; kreativnost mimo toga je samo goli čulni užitak koji će nas malo ili nimalo podići i uzdići da se istinski makar za notu ispunjenije i srećnije osećamo. Sa temom ljubavnog odnosa treba biti obazriv. Tu i psiholozi i psihijatri ne uspevaju otkriti pravu i najlepšu stranu. Zašto? Zato što su i sami veliki ignoranti života verujući da je život samo ono što ih može naučiti intelektualni proces. Život ima svoju skrivenu stazu, a koju mogu otkriti samo snovi čoveka u kombinaciji sa njegovom intuicijom. Kako? Baš tako što iza snova i intuicije stoji sveprisutni, sveznajući i svemogući Sveti Duh, Reč Božja. Snovi su tajanstveni prolaz do najviših stanja svesti, sreće, ljubavi i samog Božjeg Carstva. Setite se stiha Svetog Pavla kada kaže: „Molite se, braćo, ali jedino Sveti Duh zna šta vama treba“. Pozdrav! Ukoliko vas bude više interesovalo možda vam pomogne knjiga Ključ života – pod uslovom da otkrijem dobrog izdavača.