Krvarenje nakon Papa-testa

Poseta ginekologu je jedna od najneomiljenijih ženskih aktivnosti, verovatno im je manje draga nego poseta zubaru. Ipak, u cilju očuvanja seksualnog zdravlja oba partnera, povremene kontrole su neophodne. Redovna kontrola kod ginekologa podrazumeva i uzimanje brisa za Papa-test – još jedna od stvari koju žene nimalo ne vole.

Ovakve kontrole kod lekara dovoljno su neugodne same po sebi; nisu bolne, bar ne ako je sve u redu, ali su svakako neprijatne. Zato nijedna žena ne želi i neku dodatnu neprijatnost i neretko se uplaši ako do nje dođe; recimo, ako nakon Papa-testa krvari.

Poznato je da Papa-test služi tome da se što je ranije moguće otkrije postoji li mogućnost da dođe do raka grlića materice. Kada se to zna, potpuno je razumljivo što se svaka žena kojoj se desi da krvari nakon tog testa smesta isprepada i upita šta nije u redu s njom. Da li je krvarenje nakon Papa-testa normalno, i u kojoj meri, ili nikakvo krvarenje posle ovog testa nije normalno, ne ako je žena zdrava?

Ukoliko se vama ili nekome koga znate desila ovakva pojava, da vas umirimo: krvarenje nakon Papa-testa nije uobičajeno, ali nije ni nenormalno. Naime, prilikom ovog testa zagrebe se površina grlića materice da bi se uzeo uzorak sluzokože u kome se kasnije, kada se pogleda pod mikroskopom, može videti ima li neuobičajenih ćelija. Prilikom uzimanja uzorka moguće je blago ozlediti grlić i tako dolazi do oskudnog krvarenja. Zaista ništa ozbiljno, niti razlog za strah.

Sad, ako posle Papa-testa dođe do tačkastog krvarenja i ono prođe već sledećeg dana, sve je u redu, ali ako se krvarenje nastavi i posle 24 sata ili ako je obilnije, to već nije u redu. U tom slučaju trebalo bi obavestiti ginekologa – moguće je da se radi o nekoj ozbiljnoj infekciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar