Kućni test na trudnoću

U svakoj vezi – pa i van veze, ako je bilo seksualnih odnosa – dođe trenutak kada se devojka ili žena upita da li je ostala u drugom stanju. Nekada je ta neizvesnost praćena strahom, nekada željnim iščekivanjem (hoću li kroz devet meseci držati u rukama sopstvenog malog anđelka?). Nekada se pitanje "jesam li trudna" javi već i kad menstruacija kasni jedan dan, ili i bez kašnjenja, nakon "neplanirane nezgode", nekada kada se osete jutarnje mučnine i želja za kiselim krastavčićima, nekada… Koji god da je uzrok za pitanje, za dobijanje odgovora često se pribegava kućnom testu na trudnoću.
Kada se koristi kućni test na trudnoću, pitanje koje mnogi sebi postave jeste koliko je taj test zapravo pouzdan. Može li se verovati rezultatima, ili je ipak potrebna dodatna provera? Kod kućnog testa na trudnoću zgodna je diskrecija – niko osim vas i apotekarke od koje ste test kupili ne mora da zna da ste uopšte posumnjale na trudnoću. Samo, diskrecija i nije baš neka velika prednost ako je test nepouzdan.
Odgovor na ovu nedoumicu je sledeći: ako je rezultat testa pozitivan – to jest, ako test pokazuje da ste trudni – u to možete biti sigurni. Trudni ste. Međutim, ako je rezultat testa negativan, to jest, test pokazuje da trudnoće nema, to već nije toliko pouzdano. Kao što se kaže u našem narodu – "mož" da bidne, ne mora da znači". U takvom slučaju, jedini način da budete sigurni da do začeća nije došlo jeste da posetite ginekologa koji će to pouzdano utvrditi.
Neko bi mogao da se upita zašto, kad test neće uvek biti pouzdan, uopšte davati novac na test? Zašto odmah ne posetiti ginekologa – što, bar zasad, ne košta ništa – i ne dobiti zaista pouzdan odgovor? Zaista, nema nekog posebnog razloga da se tako ne postupi. Test obezbeđuje diskreciju i može da se upotrebi u udobnosti sopstvenog doma, bez čekanja na red kod ginekologa i bez krajnje neomiljenog pregleda – ali pošto ćete, kakav god rezultat testa da bude, pre ili kasnije otići ginekologu, nema nekog naročitog razloga da to ne učinite odmah.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućni testpouzdanosttrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar