Ljubav ili…

Svi ga obožavaju. Prijateljice vam govore da on je muškarac kakvog je teško naći. Vaši poznanici koji ga tek površno znaju ne zaborave zaverenički savet tipa „divan je, čuvaj ga“. Vaši roditelji vole ga do te mere da se ponekad osećate suvišnom na nedeljnom ručku. I objektivno gledano, nije se previše promenio, osim što ga je savladala proza svakodnevice, pa vaš odnos prihvata zdravo za gotovo. Ne možete se zakleti da ste u lošoj vezi. Ipak, osećate se loše. Ne uživate u njegovom društvu. Kao da ste najusamljenija osoba na svetu. Ponekad ste puni tinjajuće agresije koju gušite ili jednostavno planete iz čista mira. Zapitajte se šta vas drži u tom odnosu i pokrenite se.

Razlučite prave motive. Da li ste u ljubavi ili navici? Uljuljkujemo se u udobnost navike, bilo da se radi o razgaženim papučama, ne baš zadovoljavajućem radnom mestu, popodnevnom odmoru ili odnosima. Nije jednostavno odreći se sigurnosti koju prividno pruža ono što je poznato i predvidivo. Ali ako ne možete da prevaziđete nezadovoljstvo, reskirajte. Što duže budete oklevali, teže ćete izaći iz tog začaranog kruga u kom ćete se, na kraju krajeva, osećati potpuno izgubljeno i bezvredno.

Navika se pre ili kasnije pretvara u zavisnost. Nekada je zavisnost sama po sebi razlog opstanka neodgovarajućih veza. Možda je u pitanju samo seksualna zavisnost – jedino telesno dobro funkcionišete i sve nagomilane probleme „razrešavate“ u spavaćoj sobi. Ostajete u vezi samo zbog seksa, iako ništa drugo ne valja. U ekstremnim slučajevima, pojedine žene brkaju seks i ljubav, pa koriste seks da bi se osećale bolje. Sa druge strane, možda verujete (ili ste uveravani?) da ste potrebni partneru, da će se njegov svet slomiti u paramparčad bez vas. I svaka pomisao na raskid budi, pre svega, grižu savesti. Mnogi (čak i nesvesno) manipulišu drugim ljudima, hraneći takav osećaj krivice. Razdvojte emocije od potreba. Podsticanje tuđe griže savesti samo je emocionalna ucena kojom vas partner dovodi u potčinjen položaj.

Ponekad ne nalazimo dovoljno volje ni snage da preduzmemo radikalne poteze i od početnog uzdrmanog samopouzdanja („ja sam manje vredna bez njega“) stignemo do potpunog nedostatka samopoštovanja. Uvek je veliki rizik osloniti se na jednu osobu, na jedno područje života. Ne tražite smisao samo u partnerskom odnosu. Pokušajte da se ostvarite kao osoba s različitim ljudima i socijalnim odnosima. S vremenom ćete osetiti da ste odgovorni i sposobni za vlastiti razvoj, bićete sigurni u sebe i zadovoljniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar