Ljubomoran na vaš uspeh

Česta je priča u ženskim časopisima, a relativno retka u stvarnom životu na našim prostorima, o tome da ona postigne veći poslovni uspeh od njega, da on na to bude ljubomoran, i da im to upropasti vezu. Ipak, iako retka, takva priča postoji i na našim prostorima, pa bi vredelo pozabaviti se i tom varijantom. Kako izgleda tipičan slučaj?
Kad su se upoznali, bili su sličnog poslovnog uspeha, ili je on bio uspešniji od nje. Ona ga je, naravno, podržavala, on je bio ponosan na svoj uspeh i na to što je u stanju da se brine o njoj. Dobro, super je što i ona ima svoj dinar, treba da ima neki džeparac za sebe, tako je i njegov teret manji, a lepo je i biti sa ženom koja nije sklona samo da sedi i čeka da joj on sve donese – ali zna se ko je muško u kući, ko zarađuje većinu novca. Onda se situacija promeni, njeno zalaganje na poslu bude nagrađeno, dobije povišicu, beneficije, unapređenje. Odjednom, ona zarađuje više od njega i na poslu je uspešnija od njega. On bi trebalo da se raduje zbog nje, zna on to dobro, ali umesto toga, čuje sebe kako izgovara da je takvo unapređenje precenjeno, da te beneficije i nisu nešto… Ona je sva ushićena zbog uspeha, a on pokušava da je "spusti". Naravno, ona se oseća povređeno i izbije svađa.
Šta je, zapravo, iza takvog njegovog ponašanja? Da li on stvarno želi da je unizi i ponizi? Ne. On samo pokušava da spreči sebe da se oseća loše, kao totalni gubitnik. Muškarci su uglavnom vaspitavani da veruju da su oni ti koji treba da se brinu o ženama – ako je ona uspešnija od njega, šta će joj onda on? Ovo se ne odnosi samo na poslovne uspehe; ako ona ide na fitnes pa tako zategne telo, dok on i dalje ima pivski stomačić, ako ona promeni posao i nađe nešto bolje, on lako može da pomisli – bolje telo, bolji posao, zašto ne bi našla i boljeg muškarca?
Žene ne razmišljaju na ovakav način i zato bi im njihovo rezonovanje, i kad bi ga bile svesne, bilo luckasto. Kad sredi svoje telo, želi da vidi da je privlačna njemu; kad postigne poslovni uspeh, želi da se pokaže pred njim. Misli o osvajanju novog muškarca su u takvim situacijama zaista retke.
Šta žena da učini u takvoj situaciji? Nije toliko teško, zapravo – samo treba da uveri svog dragog da joj je i dalje neophodan. Baš on, a ne neko drugi (bez pivskog stomaka i s debljim novčanikom). Jednom kad shvati da ga ona neće odbaciti, da joj je i dalje potreban, prestaće i njegova ljubomora na njen uspeh, to jest strah od toga da će je izgubiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubomoramuškaracuspehzena
Komentari (0)
Dodaj komentar