Matematička formula otkriva da li je vaša veza osuđena na propast

Veze s velikom razlikom u godinama ponekad izazivaju zgražanje pa se mnogi pitaju koliko je mlado premlado, a koliko staro prestaro prilikom biranja partnera.

Ali, postoji matematička formula za izračunavanje ‘društveno prihvatljive’ starosne razlike kod parova. Prema ovome pravilu, broj svojih godina podelite s dva i tome dodajte sedam godina, što bi trebalo da bude minimum ispod kojeg ne bi trebali da idete, piše Yahoo.

Na primer, ako imate 32 godine, ‘društveno je prihvatljivo’ da ste u vezi s nekim od 23 godine ili starijim. Isto tako, prema tom pravilu prihvatljivo je i da 32-godišnja osoba bude u vezi s nekim od 50 godina i mlađim.

Iako se radi o opšteprihvaćenom pravilu, stručnjaci sugerišu da bi trebalo uvek ga se pridržavati kada birate potencijalne partnere.

“Ova formula pomaže vam da se ržite unutar starosnog raspona koji će osigurati zajedničke interese s vašim partnerom, a verovatno će omogućiti i bolju komunikaciju. Ipak, ako upoznate nekoga čije godine izlazi iz okvira formule, ali vas usrećuje, zanemarite pravilo”, savetuje stručnjak za veze Dejvid Benet.

Njegova kolegenica Kerol Roderik kaže da ne savetuje klijentima da slepo slede pravilo, ali ih “podstiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj  starosnoj granici za partnera, posebno na internet stranicama i aplikacijama za pronalazak bolje polovine”. Prema njoj, prilikom ličnog susreta s nekim, obično ste u mogućnosti da procenite njihovu zrelost, vitalnost i namere približno u isto vreme kada saznajete njihove godine.

Veće šanse za razvod

“Najrizičniji aspekt veze s nekim znatno mlađim ili starijim od vas je to što ćete možda trenutno imati puno toga zajedničkoga, ali nakon pet godina mogli biste da iskusite značajne razlike u ciljevima i načinu života”, smatra Roderikova.

Isto tako, prema studiji iz časopisa Social Science Research Network iz 2014. godine, veća je verovatnoća da će se par razvesti što je veća starosna razlika među partnerima. Parovi s pet godina razlike imali su 18 posto veću verovatnoću da se razvedu, stopa razvoda skočila je na 39 posto kada je postojala razlika od deset godina, a 95 posto kod razlike od 20 godina.

Iako ne morate da se u potpunosti pridržavate ove formule, ona bi vam moglo pomoći da pronađete nekoga s kime možete ostvariti dugotrajniji odnos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

"Beogradski investicioni dani"formulagodinerazlika u godinama
Komentari (0)
Dodaj komentar