Nagovoriti dragog da trenira

Mnogo koja dama bi volela, kada vidi pivski stomačić svog dragog, da ga nagovori da trenira nešto, ili da se rekreira, da se malo dovede u formu. Ukoliko i vi spadate među ovakve dame, evo nekih argumenata koji će možda pomoći u ubeđivanju vašeg partnera.

Da ne bude zabune, naravno da ćete voljenu osobu voleti i sa stomakom i bez njega, ali je svakako zdravije biti u formi – i to drastično zdravije, kao što pokazuju nedavno završena istraživanja.

Naime, pokazalo se da jak stisak ruke, visoko obrazovanje, brak i vitak stas spadaju u ključne faktore koji pokazuju da će sredovečan muškarac doživeti duboku starost, i ne samo to, već će je dočekati u dobrom zdravlju.

Tokom 40 godina je posmatrano oko 6.000 muškaraca, i pokazalo se da muškarčevom zdravlju i dugovečnosti veoma doprinose nizak krvni pritisak, nizak nivo šećera u krvi i nizak holesterol, kao i da pomaže ako se ne pretera s cigaretama i alkoholom. Jačina stiska ruke je dobar indikator snage gornjeg dela tela; pokazalo se da je bitno biti fizički robustan i u srednjim godinama (učesnici su u proseku imali 54 godine kada je istraživanje počelo), i da oni koji imaju „čvršću“ građu žive duže.

Šta konkretno znači živeti duže i zdravije? Pa, ispalo je da oni koji su zadovoljili pomenute kriterijume imaju 80 posto šanse da dožive 80 ili više godina i da u potpunosti izbegnu hronične bolesti.

Dakle, drage naše dame, pokušajte da ubedite svog dragog da redovno vežba – može i tako što ćete mu se i vi pridružiti u vežbanju, sigurno ni vama neće smetati da vam telo ostane čvrsto. Na taj način, drastično povećavate šanse da oboje dočekate duboku starost i da budete i više nego dovoljno zdravi da u toj starosti uživate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar