Nećete verovati, ali postoji i ljubavna jednačina koja otkriva da li ćete ostati u braku ili ne

Jedan matematičar i psiholog napravili su jednačinu uz pomoć koje, vrlo jednostavno, možete da izračunate da li je vašem braku suđeno da potraje ili da propadne. U obzir su uzeli fizičke pokazatelja, kao i to da li su parovi, tokom rasprave, koristili humor, da li su bili otvoreni, ili arogantni i agresivni.

Svađa među parovima je potpuno normalna pojava, a ukoliko za nju ne postoji veći razlog, onda povod uvek budu neke sitnice, poput podignute daske na WC šolji, ili otvorene flaše. Međutim, svađe nekada zaista umeju da eskaliraju tako da tu ne pomaže čak ni seks pomirenja, jer šta god uradili, jednostavno osećate da sa vašom vezom nešto nije u redu. Ukoliko biste želeli da predvidite kako će se vaš brak odvijati i da li ćete ostati zajedno, ili je pak razvod neminovan, iskoristite matematičku jednačinu koja navodno predviđa sudbinu veze sa 90 posto preciznosti.

Kako se svađate

Psiholog Džon Gotman i profesor matematike Džejms Mari, snimali su 15-minutne video-zapise svađa dugogodišnjih partnera i na osnovu toga razvili jednačinu. Za ocenjivanje svega što se tokom svađa događalo, uključujući i srčani ritam, vrednosti krvnog pritiska, izraze lica i provodljivost kože, osmislili su metodu. Fizički pokazatelji nisu bili njihov jedini fokus, već su obratili pažnju i na to da li su parovi koristili humor i da li su bili otvoreni, ili možda agresivni i arogantni. Na osnovu svega toga, dekodirali su šta se događalo tokom rasprave i mogli su da predvide da li će se par razvesti ili ne. Dakle, reč je o načinu svađanja, kao i o tome šta u svađi govorite, jer to je ključno za vašu dugoročnu sreću.

Ukoliko želite da izračunate svoje izglede, uzmite olovku i papir, jer ovo je jednačina:

Wt+1= w + RwWt + IHM (Ht)

Pretpostavljamo da vam ništa nije jasno i da vam ovo izgleda kao da su slova i brojevi nasumično odabrani, ali nije tako.

Gotman i Mari su dali obrazloženje i ono izgleda ovako:

1. Wt+1 označava pozitivnost ili negativnost ženinog sledećeg komentara u raspravi.

2. Malo w označava uopšteno ženino raspoloženje.

3. Dodajete RwWt, što označava ženino raspoloženje prema mužu.

4. Zatim dodajete IHM, što označava muževljev uticaj.

5. (Ht) na kraju jednačine znači da morate uvrstiti i najnoviju muževljevu radnju.

Korišćenjem ovog sistema, sve što se izgovori tokom svađe svrstava se u kodove. Na primer, !odbrana! je negativan kod, a „naklonost“ ili „humor“ su pozitivni kodovi. Prema sistemu kodiranja Gotmana iz 1995. godine, svaka reakcija u svađi vredi određeni broj bodova pa radost nosi +4 boda, humor takođe +4, a zainteresovanost +2 boda. Ako ste loše raspoloženi, pripremite se na gubljenje bodova, prezir nosi -4, a gađenje -3 boda.

Nije svaka svađa loša

Sada vas verovatno zanima na koji način je sve ovo gore povezano sa tim da li će vaš brak opstati ili ne? Odgovor je vrlo jednostavan – sistem kodiranja i jednačina su povezani. Matematičarka Hana Fraj je objasnila da sve zavisi od poslednjih delova jednačina, odnosno od muževljegov uticaja i muževljeve reakcije. U pitanju su pozitivne i negativne reakcije koje se stavljaju u grafikon, a ukoliko dosegnu određeni prag, vašem braku bi mogao da dođe kraj.

Grafikon je otkrio i da su parovi sa vrlo niskim pragom negativnosti zapravo najneuspešniji, a to znači da je povremeno neophodno svađati se. Oni parovi, koji bi odmah progovorili o onome što ih muči, su bili uspešniji. U suštini, rešenje je vrlo jednostavno – ukoliko želite da sačuvate vezu, razgovarajte sa partnerom o novonastalom problemu, a kalkulator neka vam uvek bude pri ruci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jednačinaljubavproblem
Komentari (0)
Dodaj komentar