„Neobavezna šema“ – ili ipak ozbiljno?

Kada se priča o tome šta treba učiniti i/ili reći na prvom sastanku i kako se ponašati, a šta bi, za taj put, ipak bolje bilo preskočiti (ili zaobići, šta je kome lakše), jedna od čestih tema je da li devojka/žena da spava s muškarcem odmah nakon prvog sastanka, ako joj se u toj meri dopao i ako su oboje raspoloženi za to. Ima razloga i za i protiv; muškarac bi devojku mogao smatrati „lakom“ ako pristane da spava s njim prvo veče, a s druge strane, muškarac s takvim stavovima ili ne zna dovoljno o ženama ili ionako ne bi bio baš neki partner s kojim žena želi da se zadrži. Sve to znači da spavati s muškarcem odmah posle prvog sastanka ne bi trebalo, u pravim okolnostima i s pravom osobom, da napravi probleme – ali tu postoji još jedna opasnost: da muškarac celu stvar shvati kao „neobaveznu šemu“. Kako to?

Danas je sve veći broj muškaraca koji shvataju da i žene imaju potrebu za seksom, baš kao i oni sami. Žene se takođe trude da pokažu da su u svemu ravnopravne s muškarcima, a ima muškaraca koji „ravnopravne s muškarcima“ mogu da shvate kao „sa sličnim načinom razmišljanja kao što ga imaju oni sami“. Naravno, ne razmišljaju svi muškarci na isti način, baš kao što ni sve žene ne razmišljaju na isti način, ali ako izađete s muškarcem koji nema ništa protiv „neobavezne kres-šeme“ i spavate s njim nakon prvog sastanka, on može da pomisli da ste moderna žena koja se ne usteže da ispuni prohteve svog tela, baš kao što se ni on ne usteže da ispuni prohteve svog.

Ukoliko nekoliko dana kasnije ponovo spavate s njim, on to može shvatiti kao da ste vas dvoje u potpuno neobaveznoj „kres-šemi“. Ovim mišljenjem on ne implicira bilo šta negativno o takvoj ženi; uživaće u njenom društvu i u zadovoljstvu koje jedno drugom pružaju, samo neće imati nikakve dublje emocije prema njoj i biće ubeđen da ih ni ona nema prema njemu, da i ona uživa u baš takvoj „kres-šemi“, koja nikoga ni na šta ne obavezuje.

Skoro uvek, takvo njegovo mišljenje biće pogrešno – jer žene su zaista retko sklone takvoj vrsti veza gde nema emocionalnog vezivanja. Samo što on ne zna da greši, niti zna koliko greši. Da je žena nakon prvog sastanka odbila seks, on bi odmah znao da nikakvu neobaveznu „šemu“ s njom ne može imati; ovako, poverovao je da je takva varijanta moguća.

Da li ovo znači da je ipak neophodno izbeći seks na prvom sastanku (osim ako ste i vi za neobaveznu šemu)? Ne ako ste samouverena žena koja odlično zna šta hoće i nema problem da to i kaže. Stavite mu do znanja da za vas, jednom kada pristanete na seks, to znači da želite ozbiljnu vezu, bez obzira na to koliko vam malo ili mnogo vremena trebalo da pristanete na seks. Tako će on znati na čemu je i ne bi trebalo da stekne pogrešan utisak iz vašeg brzog pristanka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragana Jovanović

    Mislim da je ovaj članak treba malo proširiti, jer ima puno toga da se kaže i da se razjasni. To je širok pojam. I ovako mi se sviđa ovaj članak.