Nestala je želja u braku

Više nemate želju da delite krevet sa osobom sa kojom živite, sa osobom sa kojom ste u braku. Kao da delite krevet sa drugom, a ne bračnim partnerom. Svako se okreće na svoju stranu, vuče pokrivač i zaspi u roku od 10 minuta. Vama to preterano i ne smeta, jer smatrate da tako stvari stoje u braku.

Ali, koliko godina ste vi u braku? A u stvari, nije ni bitno. Ispostavilo se da to uopšte nema veze. Razne ankete, statistički podaci, pokazuju da želja može da nestane čak i posle medenog meseca. Ili ste se predali braku, ne želite da učestvujete u tome previše, ili ne želite da vaš brak bude izuzetak. Unapred ste se pripremili na svakodnevicu, pa i u krevetu. Mislite da je to trenutna faza koja će proći, što i jeste istina, ali donekle – neće proći sama od sebe. Vi ste taj/ta koji/koja to mora izmeniti, koji/koja od samog braka i te novonastale situacije mora da očekuje više.

Gubitak interesovanja za seks sa životnim saputnikom nije ništa neuobičajeno, ali ne dopustite da postane sasvim normalna stvar. Prsten na vašoj ruci ništa ne menja. To nije znak da više ne treba da se trudite, da ste dobili to što ste hteli i da je sad gotovo. To je samo drugi početak. Početak koji je teži i kompleksniji, ali koji može i da traje.

Prvih osam godina braka su, opet po procenama raznih instituta, najteže, i ako uspete da ih „preživite“, to je to. Sa druge strane, ne silite te godine da bi vam one bile oslonac i opravdanje za monotoniju. Možda će druga strana zatvoriti uši i oči i projuriti kroz te godine čisto radi braka, ali vi nemojte. Vi niste rob braka, partnera, kreveta i kuhinje/garaže.

Ništa nije predviđeno, ništa se ne očekuje od vas jer je tako oduvek bilo. Sve što vam smeta neka izađe na površinu, ali bez ljutnje, samo nagoveštaj i blago negodovanje. Za sve postoji rešenje, a najlakše i najteže je razvod. Nemojte ga olako prihvatiti jer je to samo pokazatelj koliko ste olako upali u brak. Što se lakše razvodite i idete iz veze u vezu, znajte da je problem u vama, a ne u vezi.

Setite se početka vaše veze, potom perioda kada je sve postalo ozbiljno – koliko se toga promenilo? Pa to je ista osoba sa kojom ste sada za celi život, ista osoba u koju ste se ludo zaljubili i bez koje ste nekada mislili da ne možete. Vi ste zajedno sa onim koga želite, ljubite onoga koga volite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar