Nešto više o piluli

Mišljenja o kontraceptivnim pilulama su podeljena. Ima žena koje ih koriste i zadovoljne su njihovim učinkom i ne primećuju niti osećaju neke nuspojave, dok ih neke pak nikada ne bi uzele. Problem je neobaveštenost i samim tim i strah od nečega novog (iako postoji godinama). Evo nekoliko stvari o piluli koje možda niste znali a mogu vam ubuduće biti od koristi.

Šta je kontraceptivna pilula?

Kombinovana oralna kontracepcija. Sastoji se od hormona estrogena i protesterona. Dobijaju se za ciklus od 21 ili 28 dana (u zavisnosti od trajanja mesečnog ciklusa).

Koje je njeno dejstvo?

Ako se uzimaju svakoga dana u isto vreme, one mogu sprečiti ovulaciju, ne može doći do oplodnje jajašceta i samim tim onemogućeno je začeće.

Kolika je njena efikasnost?

Pilule jesu jedna od najboljih zaštita. Nakon upotrebe, pet od stotinu žena može zatrudneti, ali ako se pažljivo koriste i precizno prate uputstva, njihova efektnost se povećava i doseže 99,9%, što znači da će od stotinu žena samo jedna možda zatrudneti. Sa druge strane, usled nekih neregularnosti u organizmu, ona ponekad uopšte ne deluje.

Ko može da ih koristi?

Vaš doktor (ginekolog) mora da vam prepiše recept za odgovarajuće kontraceptivne pilule. On će vam tačno odrediti koje odgovaraju vama i vašem organizmu, kao i vašim godinama. Ako pušite ili imate visoki krvni pritisak, pilule uopšte nisu preporučljive.

Zašto bih se odlučila za pilulu?

  • metod korišćenja je jednostavan
  • seks može biti spontan
  • obezbeđuje zaštitu od stvaranja akni na licu, umanjuju bolove tokom ciklusa i smanjuje rizik dobijanja raka jajnika

Razlozi protiv korišćenja

  • ne pruža nikakvu zaštitu od seksualno prenosivih bolesti
  • cena vam ne odgovara
  • kontraindikacije su – povećanje telesne težine, izražena maljavost, mučnina

Pre bilo kakve odluke posetite ginekologa sa kojim ćete popričati o tome kako i šta bi vama odgovaralo ili izaberite neki drugi vid zaštite. Ne kupujte sami pilule, neodgovarajuće vam mogu samo škoditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar