Neverovatno: Žene mogu da nanjuše da li je muškarac oženjen ili slobodan, evo i kako

Za oči se često kaže da su prozor u nečiju dušu, ali nos bi mogao da bude zadnji ulaz u njihovu spavaću sobu. Eksperimenti su otkrili da heteroseksualne žene zapravo mogu da nanjuše koji su udvarači dostupni, a koji su oženjeni.

Nedavni rezultati sugerišu da su ljudi koji vole duboko da udahnu tuđe prirodne mirise verovatno uopšteno biti seksualno motivisaniji. Čini se da heteroseksualne muškarce takođe više privlači ženski miris kada je njihova simpatija u najplodnijoj tački njenog menstrualnog ciklusa ili kada je žena seksualno uzbuđena.

Izloženost ovim feromonima čak može da podstakne muškarce da piju više tokom noćnog izlaska. Nasuprot tome, kada žene ovuliraju, studije su pokazale da ih više privlače muškarci muževnog izgleda. Eksperimenti takođe sugerišu da nivo testosterona kod muškaraca može suptilno da varira u zavisnosti od toga jesu li muškarci samci ili u vezi. Još nije jasno mogu li te hormonalne promene direktno da promene izgled ili miris osobe, ali početni eksperimenti sugerišu da bi mogle.

Australijsko istraživanje iz 2019. zamolilo je 82 heteroseksualne žene starosti od 18 do 35 godina da ocene mirise tela i lica heteroseksualnih muškaraca. Polovina žena je bila samo dok je druga polovna bila u partnerskom odnosu. Svaka je žena ocenila 3 samca i 3 muškarca u partnerstvu nasumično odabranih iz grupe od 89 anonimnih učesnika. Istraživači su muškarcima dali majicu kratkih rukava u kojoj su se znojili 24 sata, a muškarci su za eksperiment dali svoju fotografiju u stilu digitalnog pasoša. Istraživači su iz svake majice isekli delove ispod pazuha, koji su bili stavljeni u bočicu s poklopcem na navoj kako bi ih žene dobro udahnule. Kad su mirisale anonimne flaširane muške mirise, učesnicama su postavljana pitanja poput „Koliko vam se sviđa/ne sviđa ovaj miris?“ i „Kako seksi ovaj miris miriše?“. Lica tih mirisa potom su nasumično predstavljena ženama. Gledajući portrete, učesnice su ocenjivale muškarce po njihovoj privlačnosti, seksipilnosti, inteligenciji, odanosti, ljubaznosti, pouzdanosti, muškosti i izgledaju li kao dobar partner.

Miris samaca jače miriše

Na kraju, istraživači su otkrili da miris tela samaca svim ženama miriše jače od prirodnog mirisa muškaraca u vezi. Što je muški miris privlačniji, to je verovatnije da će žene svoj izgled oceniti povoljnim. Zanimljivo je da su žene u partnerstvu ocenile lica slobodnih muškaraca muževnijim od lica muškaraca u vezi. Slobodne žene su ih isto ocenile.

To bi moglo da zvuči čudno, ali autori primećuju da prošla istraživanja sugerišu da žene u vezi koje ovuliraju smatraju izgled samaca privlačnijim od muškaraca u vezi. Menstrualni ciklusi i nivoi testosterona nisu testirani u eksperimentima 2019. godine, ali autori kažu da su njihovi nalazi „kongruentni s prethodnim istraživanjima koja pokazuju da se muškarci koji su samci i oni u partnerskom odnosu mogu razlikovati na osnovu njihovog nivoa testosterona, da su viši nivoi testosterona povezani s jačim mirisom tela, a da su intenzivniji mirisi tela ocenjeni muževnijim mirisom.“

Čini se da su polni hormoni i miris usko povezani, a teorija socijalne neuroendokrinologije pomaže da se objasni i zašto. Studija iz 2010. godine, na primer, otkrila je da samci imaju viši nivo testosterona od muškaraca u partnerstvu. Ne samo da bi to moglo da ih učini konkurentnijima kada su ljubavni sastanci u pitanju, već bi prirodan miris njihovih tela s visokim sadržajem testosterona takođe mogao da signalizira kondiciju, održivost i seksualnu dostupnost drugima na neeksplicitan način. „Iz evolucijske perspektive, za žene bi moglo da bude korisno da mogu da detektuju signale koji označavaju par i na kraju izbegnu udvaranje partnerskim muškarcima zbog relativno smanjenih resursa koje mogu da ponude“, stoji u studiji iz 2019. godine, prenosi Science Alert.

Oženjeni imaju bolju higijenu?

Ali postoji još jedno objašnjenje, a mnogo je manje privlačno: smatra se da oženjeni muškarci imaju bolje zdravlje i higijenu od samaca.

Štaviše, utvrđeno je da neka fizička zdravstvena stanja rezultiraju vidljivom promenom telesnog mirisa. Ishrana takođe može da promeni vaš miris u određenoj meri. Možda se kod slobodnih muškaraca ne oseti visok testosteron, već efekti njihovog usamljenosti na način života. Potrebni su budući eksperimenti među većim grupama kako bi se razjasnile neke od ovih specifičnosti.

U studiji iz 2019., na primer, muškim učesnicima nije bilo dopušteno da koriste parfeme ili proizvode za čišćenje tela kada su nosili svoje majice. Međutim, 2009. studija je pokazala da su se mladi studenti koji su koristili antimikrobni sprej ili mirisno ulje osećali samopouzdanije i privlačnije. Miris je verovatno naučno najviše zanemareno ljudsko čulo, a čini se da je naše seksualno i društveno ponašanje usko povezano s našim nosom. Deo problema je u tome što nismo u potpunosti svesni načina na koji taj miris utiče na nas. Mirisni signali zapravo zaobilaze deo našeg mozga poznat kao talamus, koji ima važnu ulogu u pažnji i svesti. Kad pokupite nekoga u baru, velika je verovatnoća da nesvesno osetite i njegov miris.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mirismuskarcizene
Komentari (0)
Dodaj komentar