Nezgodne teme u pogrešno vreme

U svakoj vezi se pre ili kasnije pojave neki problemi i nesuglasice, i trebalo bi ih rešiti. Ipak, za razgovor o problemima treba, kada god je to moguće, odabrati mesto i vreme, inače se stvara dodatni problem, koji bi, nezavisno od svega ostalog, mogao da uništi vezu.
Na kakav dodatni problem mislimo? Na onaj kada osoba konstantno počinje razgovor o problemima koje njih dvoje imaju na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme – na porodičnom okupljanju, na poslovnim zabavama, tokom izlazaka koji bi trebalo da budu romantični… Ili kad osoba počne s bujicom optužbi na račun onog drugog iste sekunde čim njih dvoje ostanu nasamo (u ovom drugom slučaju, ta osoba je neretko ponosna na sebe i smatra da postupa savršeno ispravno – eto, nije "napravila scenu pred svetom", nego je sačekala da ostanu nasamo).
Dobra komunikacija među partnerima i prihvatanje da se razgovara o problemima neophodni su za uspešnu vezu, ali je podjednako bitno i umeti odabrati mesto i vreme za to. Naravno, to nije uvek izvodljivo, desi se da je o nečemu potrebno odmah razgovarati, a nije dobra ideja ni u beskraj odlagati razgovor, sve iščekujući pravo mesto i vreme. Ali, ako se s optužbama i ozbiljnim razgovorima o problemima uvek počinje u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, to probleme praktično nikad ne reši, samo napravi nove.
Pored toga, voljena osoba bi mogla da prestane da vodi partnera ili partnerku sa sobom na porodična ili poslovna okupljanja, jer se boji da će biti osramoćena u javnosti ili da će je partner ili partnerka sve vreme optužujuće ili opominjuće gledati, što baš i ne doprinosi prijatnom provođenju vremena. Takođe, moglo bi da navede voljenu osobu da strepi i od romantičnih izlazaka, jer redovno ispadnu svakakvi samo ne romantični. I, na kraju, dođe i do raskida, jer će zaista malo ko biti sklon tome da trpi da je stalno "pod paljbom", bilo da je to na nekom okupljanju, pred svima, ili iste sekunde kad njih dvoje ostanu nasamo.
Šta učiniti? Kad god je moguće, najaviti razgovor o ozbiljnim temama; recimo: "Imam problem sa tim-i-tim, možemo li da razgovaramo o tome večeras?". Zatim obezbediti, koliko je moguće, da vas ne prekidaju tokom razgovora, da razgovor bude licem u lice, a ne preko SMS porukica ili preko elektronske pošte – i u najavljeno vreme pokrenuti taj razgovor, ne očekivati da vas voljena osoba s nestrpljenjem podseti da imate nešto da joj prigovorite pa je posle toga optuživati jer to nije učinila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nezgodna tematajmingveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Podsjetiti nekoga da, kad je vama palo na pamet da je vrijeme za razgovor preko dostupnog sredstva komunikacije. „Razračunavanje“ je čudna boljka i ne bira ni mjesto ni vrijeme, ponajmanje s kim će „uživo“, a s kim ne ni u kom slučaju.