Nije im još vreme

Ima onih koji kažu da žena poželi brak onda kada nađe onog pravog, a da muškarac poželi brak onda kada se oseti spremnim za to, i oženi se partnerkom koja je u tom trenutku s njim. To je, zapravo, uopštena priča, jer se i jedna i druga varijanta dešava i muškarcima i ženama.
Verovatno ste bar nekad videli lepu vezu, par koji je baš dugo zajedno, svi manje-više podrazumevaju da će se oni pre ili kasnije venčati. Moguće je da ste i vi bili u takvoj vezi. A onda, njih dvoje raskinu – nije toliko bitno ko tu koga ostavi. I, na primer, on upozna novu devojku, izlazi s njom nekoliko meseci – i venčaju se. Nije mu ništa posebno smetalo ni kod prethodne partnerke, one s kojom je bio baš dugo, samo, eto, nije još uvek želeo brak. A ona je, možda, pokrenula to pitanje, možda je nagovestila da bi volela da se venčaju, i on je raskinuo (naravno, sve ovo je moglo da bude i obrnuto, to jest, da žena bude ta koja se uda za sledećeg s kojim bude u vezi, i to nakon znatno kraćeg zabavljanja).
Neko bi na to mogao da kaže da verovatno ona prethodna osoba nije bila ona prava, dok sledeća jeste, i da je zato i došlo do braka. Nekad se radi o tome, ali nekad i ne; nekad se radi samo o tome da su se taj muškarac ili ta žena tada osetili spremnim za brak, tada su ih želeli i venčali su se s osobom sa kojom se zatekli. Kako prepoznati da se radi samo o tome, a ne i o tome da je osoba bila ona prava? Tako što brak ne potraje – njih dvoje budu neko vreme zajedno, sasvim je moguće da dobiju i dete, a onda se razvedu, i svako produži svojim putem (u manje lošim varijantama, makar zbog deteta ostanu u nekakvom kontaktu, da bi dete imalo oba roditelja).
Dešava se. Sklope ljudi brak ne toliko jer su s fenomenalnom osobom, već sa nekim s kim im nije loše, a osete da im je došlo vreme za venčanje. I taj brak nekada potraje, a nekad se i prilično brzo raspadne. Zato ne bi bilo loše da se upitate, onda kad baš poželite da se venčate, da li vam je više do braka s tom osobom, ili vam je više do samog braka?
To što ćete se upitati neće uvek imati naročitog efekta – ako u tom trenutku baš želite bračnu zajednicu, lako je sebe ubediti da jeste s pravom osobom za to – ali možete pokušati. U svakom slučaju, nije loša ideja pre braka pažljivo razmisliti, da ne bi godinu dana kasnije bilo "puj pike, ne važi" – a u međuvremenu se rodilo dete za koje cela stvar i te kako važi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

braktajmingveza
Komentari (0)
Dodaj komentar