Nikako da se zaljubite

Imate veze, povremeno. Neke su bolje, a neke lošije. U nekima zaista uživate, za neke kasnije zaključite da ste baš mogli i bez njih. Seks u nekima funkcioniše, u nekima ne. Oni s kojima se zabavljate su različiti; izuzev nekih totalnih promašaja, svi su interesantne osobe, s kojima vam neko vreme bude lepo.
Ipak, u svakoj vezi nešto nedostaje. U nekim vezama nedostaje mnogo toga, ali u svakoj nedostaje bar jedna stvar: nikad se ne zaljubite. U ponekoj vezi čak funkcioniše sve ostalo – na svakom planu vam odgovara ta osoba. Samo, eto, niste zaljubljeni u nju. Počinjete da se pitate da li možda nešto nije u redu s vama i da li ste, možda, osuđeni na život bez ljubavi. Možda bi trebalo da ostanete u nekoj od tih dobrih veza, makar to bilo bez ljubavi?
Priča vam zvuči poznato? Prepoznajete se u njoj? Ne brinite – niste jedini. Mnogi s ovakvim problemom misle da su jedini takvi baksuzi, ali nije tako. Za ovakav problem može biti više uzroka, a najverovatniji je pogrešna predstava o ljubavi.
Naime, veliki je broj onih koji smatraju da su zaljubljene osobe zaljubljene u svakom trenutku; da se u svakom trenutku osećaju ushićeno; da u pravoj ljubavi ne sme da bude ni trenutka ravnodušnosti; da je ljubav stalna sreća. Sve te predstave su pogrešne. Tačno je da ćete, kad ste zaljubljeni, osećati radost, sreću i ushićenje – ali ne u svakom trenutku. Biće i ne tako malo momenata ravnodušnosti, kao i onih kada jednostavno razmišljate o nečemu drugom. U ovom slučaju, treba da preispitate svoja osećanja i da analizirate da li zaista ni u jednoj vezi niste osetili ljubav – ili niste prepoznali da se radi o ljubavi.
Ukoliko se ne radi o tome, može da se desi da imate pogrešne predstave o tome s kakvom osobom želite da budete, ili o tome kakvi vi u ljubavi treba da budete. Ni ova greška nije preterano retka – stvori se neka idealizovana slika, koju stvarnost, naravno, demantuje, ali osoba koja je stvorila tu sliku nastavlja da joj teži. U tom slučaju treba preispitati svoje predstave o idealnom partneru ili partnerki, ili predstave o idealnom samom sebi.
Moguće je i da u vama postoji neki strah (strah od ljubavi, strah od bliskosti, vezivanja, mogućeg gubitka, moguće ranjivosti, strah od gubitka slobode, strah od trudnoće…) i da vas taj strah navodi da birate partnere ili partnerke za koje ste sigurni da s njima ne možete ostvariti stvarnu bliskost. Onda, zaista, imate veze bez ljubavi – jer birate osobe u koje se ne možete zaljubiti. U ovakvom slučaju treba da prepoznate o kojim se strahovima radi i da ih potom prevaziđete – samo tako ćete uspeti da se konačno ostvarite na ljubavnom planu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar