Niste krivi što ste prevareni

Kada vas voljena osoba prevari, to jako boli, jer je izdala vaše poverenje. Dodatni problem (kao da ih već nema i previše) može da nastane kad neko sebe okrivljuje za to što je prevaren. A niste krivi za to. Niste vi doveli do neverstva.
U najvećem broju slučajeva neverstvo je jedan od simptoma toga da nešto u vezi ne funkcioniše. Neka potreba voljene osobe nije zadovoljena, i ona pokušava da tu potrebu zadovolji sa strane, van veze. U tome što nešto u vezi ne funkcioniše može da bude i vaše krivice – možda voljenoj osobi ne pružate dovoljno nežnosti, pažnje, podrške, razumevanja, možda ste je nečim, svesno ili nesvesno, povredili… Ne kažemo da ste za nefunkcionisanje odgovorni isključivo vi, oko veze treba da se trude oboje, samo kažemo da je moguće da tu ima i vaše krivice. Ali za to što ste prevareni za to niste krivi. To nije nešto što ste vi uradili.
Kad neko sebe krivi za to što je prevaren, neretko pomisli: "Zaslužio/la sam to", "Da sam uradio/la ovo ili ono, do toga ne bi došlo…", i slično. Moguće je da je vaše ponašanje dovelo do problema u vezi, ali voljena osoba je sama odlučila da na to reaguje prevarom, mogla je da pokuša i s nečim drugim, s nečim što nije izdajstvo. Vi ste odgovorni za sopstvene postupke, ali ne i za postupke drugih, ne ako se radi o odraslim osobama. Reći da ste vi krivi jer ste prevareni bilo bi slično kao da sebe okrivite za to što su partner ili partnerka nasilni prema vama – koliko god vi njih iznervirali (ili ih niste iznervirali vi, nego nešto što nema veze s vama, samo ste se voljenoj osobi našli u blizini dok je bila iznervirana), oni su ti koji su na vas digli ruku (nogu, vazu, varjaču, sekiru…). Nisu morali tako da reaguju. To je ono što su odabrali da učine – vi ih ne možete naterati da se ponašaju onako kako neće.
Da ne bude zabune, ne smatramo da treba, ukoliko je neko prevaren, da sad samo izigrava žrtvu. Probleme treba rešavati, ne samo okriviti nekoga što je nešto učinio i čekati da se sve sredi samo od sebe. Međutim, ne treba ni sebe kriviti za nešto za šta niste odgovorni – a niste niti možete biti odgovorni za to kako se neko drugi poneo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

osecaj kriviceprevaraveza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Mari M

    Naravno, tako je. Mislim da treba uvijek da smo sebi na prvom mestu i ako nam se nešto tako i desi, treba shvatili da ta osoba možda i nije bila za nas i da nas ne zaslužuje čim je spreman na prevaru.

  • Nenad Đorđević

    Tako je. Ja sam jedna od prevarenih osoba. Devojka me je ostavila, našla je drugog. Ne treba sebe kriviti za propalu vezu, treba ići dalje. Ja i dalje volim Marijanu. Video sam je sa drugim dečkom, kako je srećna. Želim joj sve najbolje u životu.