O usvajanju dece kod nas (2)

Najpre se potencijalni usvojitelji odvode u dom u kome se dete nalazi. Prvi susreti su pod nadzorom stručnih timova (imate li tremu, možda, dok vas neko posmatra kako se ponašate sa detetom koje prvi put vidite u životu i koje će možda postati vaše dete?), čiji je zadatak da utvrde kako dete reaguje na usvojitelje i obrnuto. Pošto su deca najčešće mala, uglavnom se posmatra njihovo ponašanje kroz neverbalnu komunikaciju – da li se smeju, pružaju ruke prema usvojiteljima, da li ih prepoznaje prilikom sledećih poseta, da li ih pušta da ga hrane i uzmu u ruke… Ukoliko prvi susreti dobro prođu, što je najčešće slučaj, ulazi se u period druge adaptacije.
U periodu druge adaptacije dete odlazi u porodicu potencijalnih usvojitelja i taj period traje do godinu dana. Još uvek postoji nadgledanje od strane stručnog tima, a potencijalnim usvojiteljima ostavljena je mogućnost da se predomisle ako nešto nije u redu. Ako i tu sve bude u redu, prelazi se na usvajanje, koje može biti potpuno i srodničko (prilikom potpunog usvajanja dete dobija novi identitet, u matičnu knjigu rođenih upisuju se usvojitelji kao roditelji, a stari podaci ostaju u gradskom centru). Zakon predviđa da se potpuno može usvojiti dete do pet godina starosti, a u izuzetnim slučajevima i starije, ako je od rođenja bilo smešteno u ustanovi socijalne zaštite.
Dobro je znati i to da postoje četiri kategorije dece koja se daju na usvajanje (grozno zvuči, zar ne?), a to su deca koja nemaju žive roditelje, deca čiji su roditelji nepoznati, čiji su roditelji nestali na duže od šest meseci i deca bez adekvatnog staranja. U ovom poslednjem slučaju neophodno je i da roditelji takve dece daju saglasnost za usvajanje, što oni često ne žele da učine; protiv njih je moguće pokrenuti postupak lišavanja roditeljskog prava, ali to dosta traje i sud to nerado radi – a za to vreme dete je smešteno u dom.
Ipak, uz svu tu mučnu proceduru (a planira se zakon koji bi umnogome olakšao usvajanje dece i skratio postupak, kao i omogućio da se usvoje deca do 18 godina starosti) i stalnu brigu da li će vam biti oduzeto dete za koje ste već počeli da se vezujete, jednom kad i vi budete držali u rukama dete koje najzad možete da nazovete svojim, znaćete da je bilo vredno svih muka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar