On ne priča o vezi!

Žene veoma često imaju potrebu da sa partnerom razgovaraju o vezi. Vole da od partnera čuju šta on misli o vezi i da li postoji nešto o čemu bi želeo da razgovaraju – da li bi želeo nešto da promeni, da li mu nešto smeta, takve stvari. Često se nadaju da će tokom takvog razgovora u nekom trenutku uspeti da ubace i neku svoju primedbu na vezu (ako je imaju), a da to ne zvuči preagresivno niti kao da svog dragog napadaju za nešto. Međutim, muškarci ovakvu želju uglavnom nemaju, pa će na svaki takav pokušaj najčešće odgovoriti sleganjem ramena, odgovaranjem da je sve u redu, i smesta će početi da rade nešto kako bi time partnerki stavili do znanja da u tom trenutku, eto, ne mogu da pričaju. Ovakvo ponašanje može prilično da iznervira ženu i da dovede do sukoba, ili barem do nezadovoljstva (koje s vremenom preraste u sukob, i to najčešće u sukob oko sitnice).
Dešava se da žene, kad se njihovi partneri ovako ponašaju, pomisle kako njemu nimalo nije stalo do veze – a to uopšte nije tačno. Muškarci, generalno uzev, ne vole da pričaju o svojim osećanjima. Plus, kad partnerka traži da pričaju o vezi, kod njih u glavi odmah proradi alarm ("Mora da sam nešto zabrljao kad hoće da pričamo o vezi! Mora da nešto nije u redu – zašto bi ona htela da pričamo o vezi ako je sve u redu?"). Oni se na ovakav ženski zahtev uplaše da će biti prinuđeni da se brane, da su nešto skrivili. Čak i ako problem u vezi postoji, muškarci su uglavnom skloni tome da čekaju da problem sam od sebe prođe, a ne da razgovaraju o tome.
Drage naše dame, ukoliko želite da nagovorite svog dragog na povremeni razgovor o vezi, objasnite mu da je vama taj razgovor potreban kako biste jedno drugom rekli šta vam je na duši i da je vama razgovor način zbližavanja – i da svrha razgovora uopšte nije da saterate jedno drugo u ćošak pitanjima i kritikama. Jednom kad on shvati da vi uopšte ne nameravate da mu pridikujete niti zvocate, lakše će pristati na razgovor koji vama toliko znači.
Kad inicirate razgovor, možete upotrebiti i humor (naravno, ne smete pri tom da budete zajedljivi niti bi humor smeo da bude potcenjivački). Dobra varijanta je i da ga ne zaspete pitanjima, nego da umesto toga spomenete neke super stvari koje je on uradio u poslednje vreme i koliko vam je to značilo, te da ga onda podstaknete da i on uradi to isto.
Kao što smo već rekli: glavno je da on shvati da je taj razgovor nešto što vam je potrebno i da ta vaša potreba ne znači suđenje, već je samo način da se još više zbližite. Posle toga, ići će mnogo lakše i oboje ćete moći da budete zadovoljni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

potreberazgovorveza
Komentari (0)
Dodaj komentar