Oni i kašnjenje

Smatra se veoma nepristojnim zakasniti na prvi sastanak – to ne samo što deluje kao nepoštovanje osobe s kojom se nalazite, ili kao potpuna nebriga i neodgovornost, ili oboje već se i postavlja pitanje kako će se osoba koja kasni dalje ponašati, ako onda kad treba da impresionira ne može ni da stigne na vreme. A kako to izgleda s muškarcima i kašnjenjem?
Neka ispitivanja pokazuju da čak 95 odsto muškaraca (onih koji trenutno nisu u vezi) smatra da je tačnost veoma bitna – a opet, samo njih 70 odsto će na prvi sastanak stići na vreme. Teorijski, 70 odsto i nije tako loša brojka, ali zbunjuje to što onda postoji priličan broj muškaraca koji tačnost smatra bitnom, ali ipak sami kasne.
Postoji jedna činjenica koja zbunjuje još i više. Naime, bilo bi logično smatrati da će muškarac koji inače u životu stiže na vreme (na posao, na zabavu, na sastanak s prijateljima…) biti tačan i u vezi, ali pokazalo se da nije tako. Upravo se oni koji inače nikad ne kasne u vezi pokažu kao najnepouzdaniji – ako ste ikada imale kolegu koji vam se jako izvinjava jer je zakasnio dva minuta, a onda započele i vezu s njim i ustanovile da na sastanak s vama zakasni mnogo više, i tako redovno, odlično znate o čemu govorimo. Nije nam poznato zbog čega se prilično često dešava da se muškarci koji na posao stižu u minut tačno i na koje biste se inače mogli osloniti da će tu-i-tu biti baš onda kada to i kažu (sat možete po njima da navijete) prema partnerkama ponašaju tako komotno.
Sad, oni pametniji među njima uspeju da se izvuku – buketom cveća. Čak i ako on kasni, ukoliko donese buket cveća i pruži koliko-toliko prihvatljivo obrazloženje (uz lepo i mirisno cveće većina obrazloženja zvuči prihvatljivo), dama se neće mnogo ljutiti na njega – teško da ga može optužiti za nepažnju kad joj je doneo tako lepo cveće, zar ne? Ta vrsta izvlačenja neće večito imati efekta, ali u početku redovno „pali“. A kasnije… Šta će biti kasnije zavisi delom od muškarčeve veštine da pruži što više pažnje, a delom od damine tolerantnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kasnjenjemuskarcipristojnost
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • ivan Nedeljković

    Tekst je odličan, ali ne vidim da ste dali tačan odgovor! Ja sam od onih koji kasne u privatnom životu, pogotovu sam opušten kada treba da se vidim sa prijateljima iz kraja ili sa devojkom! Na poslu uvek tačan! Zašto? Zato što između stresa oko toga da li ću zakasniti koji minut i želje da mi bude lepo – biram opuštanje! Neću da se nerviram zato što mi prevoz kasni, ili je lift negde ostavljen otvoren, ili mi je pozvonio telefon pred izlazak, ili mi se ispraznio mobilni… To sam svima objasnio i većina je prihvatila, a ko nije, znači da mu nije ni bilo stalo. Bitno je da smo svi opušteni kad izađemo s tim ciljem i da su svi shvatili da ja ne radim to namerno da bih nekoga povredio ili ga ne poštujem!

  • Ivana Marinović

    Iskreno rečeno, divim se samoj sebi što svoga u prvo vreme dečka, a sad i supruga, nisam dosad ubila ili bar prebila, ha, ha. Taj čovek je ljubav moga života, divan, pažljiv, duhovit, divan otac, ljubavnik, rekli bi idealan, ali njegova neizlečiva bolest je kašnjenje, ali svuda i na sve, pa i na svoju rođenu svadbu je zakasnio, na zabave, čak i na posao, uvek, stalno i bez nade da će se promeniti, ali uvek uz neverovatna objašnjenja koja su po njegovoj logici sasvim dovoljna da se izvuče iz problema sa mnom, prijateljima, poslovnim saradnicima… Budilinik? Zbog njega ne mora ni da postoji, jer ga ionako ignoriše, za sastanak mora da se da vreme od do, nema šanse da mu se da tačno vreme, jer sigurno nece stići, ali ima sreće da zbog svog šarma i osmeha večitog dečaka, bar zasad, nema većih problema, a verovatno je takav jer su mu uvek svi tolerisali, a sad sa svojih 40 godina ne verujem da će se ikad promeniti.