Pa ne tražite mnogo

Priličnom broju i žena i muškaraca desilo se da budu zaprepašćeni nerazumevanjem od strane voljene osobe, kao da od nje traže nešto nenormalno ili kao da traže previše, a njima deluje kao da traže nešto sasvim normalno i razumno. Nekad ispadne da tražite nešto na šta ta osoba nije navikla, i potrebno joj je vreme da se prilagodi.
Recimo, u njenoj porodici su uvek unajmljivali kućnu pomoćnicu da im sredi stan, i ona uopšte nije navikla na kućne poslove; po onome kako je ona naučena, žena treba da se neguje i bude doterana, kućne poslove obavlja onaj ko je plaćen za to, ona će uraditi nešto sitnije. U njegovoj porodici nije bilo unajmljivanja kućnih pomoćnica, kućne poslove je obavljala njegova majka. Njih dvoje se upoznaju, zavole, nemaju novca za kućnu pomoćnicu, ona polako uči kako šta treba da obavi, a on je nezadovoljan i nema reči pohvale za nju.
Ona opere prozore, ostane nešto mrlja na njima, on joj kaže da vidi da ih je ona prala, ali ne i da ih je oprala. I nije mu jasno kako ona ne može ono što je radila njegova majka – zar je toliko mnogo da traži da kuća bude čista? Pri tom, obaviće on neke grublje kućne poslove, neće se izvlačiti od toga niti to smatrati isključivo ženskim zadatkom, i zato mu je još manje jasno – pa ne traži on ništa nenormalno. A njoj je sve to novo, i treba joj vreme da se prilagodi; pitanje da li je mnogo uopšte ne postavlja. Da on, recimo, traži da je ona savršeno našminkana 24 sata dnevno, smatrala bi da on traži mnogo. A ovo što traži, to joj je potpuno nova kategorija, na koju se termini "mnogo" i "malo" ne primenjuju.
Ovakvih nesporazuma ima mnogo. Jednostavno, njih dvoje imaju različito viđenje zajedničkog života. Nije da odbijaju da saslušaju ono drugo, nije da odbijaju da se bar delimično prilagode (naravno, znatno teže ide kad ljudi odbijaju da se prilagode i da prave kompromise). Ali im je to što voljena osoba očekuje od njih novo, i potrebno im je vreme da se tome prilagode, a pitanje zar se od njih traži toliko mnogo ih zbunjuje.
Koji je lek za ovakve situacije? Strpljenje i podrška voljene osobe. Primetite i ono što jeste uradila, ne samo ono što nije. Pohvalite je za to što je uradila i bez prebacivanja joj pomozite da to bude urađeno još bolje. Prilagodiće se vremenom i naučiće – a bilo bi dobro da se u ponečemu prilagodite i vi, da i vi naučite ono što ona želi od vas, jer to funkcioniše samo ako je obostrano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubavobavezevezazahtevi
Komentari (0)
Dodaj komentar