Pauze u seksualnoj želji

Na početku veze partneri su najčešće strastveni ljubavnici, a seksualni odnosi su im česti. S vremenom, odnosi se prorede, a desi se i da ih neko vreme nema. Mnogi se tada zabrinu, ali najčešće nema razloga za strah.
Naravno, mnogo je lakše reći: „Ma, ne brinite“, nego to učiniti. Naročito kada se setite strastvenih zagrljaja s početka veze, pa onda kako se vođenje ljubavi pod pritiskom svakodnevice proređivalo, mada je u vezi i dalje sve bilo u redu – i dalje se volite, pazite jedno na drugo, bliski ste emotivno, samo, eto, ni jedno ni drugo nemate snage za čest seks, zapravo, toliko ste iscrpljeni da i ne osećate potrebu za čestim seksom.
A onda dođe vreme kada seks ne želite uopšte. U početku ne želite to ni sebi da priznate, jer vam se čini da bi to bilo priznanje da u vezi nešto žestoko nije u redu, mada sve ostalo funkcioniše – i emotivna bliskost i međusobno razumevanje i podrška su i dalje tu, samo ste u krevetu više kao brat i sestra nego kao ljubavnici. Onda, ipak, priznate sebi da jednostavno ne želite seks s partnerom, ne zato jer želite nekog drugog, već ne želite seks uopšte. A i partner kao da ne pokazuje interesovanje. I prepadnete se – da li je to početak kraja nečeg za šta ste mislili da je predivna veza?
U najvećem broju slučajeva nije, ne ako su emotivna bliskost i međusobna podrška očuvane. Jednostavno, desi se da veza dospe u takvu fazu, fazu koja može potrajati mesecima, kada vam oboma nije do seksa. Šta tada? Ništa – ostanite emotivno bliski, ne paničite i nastavite sa životom kao i pre. Ova faza uglavnom prođe sama od sebe, i samo u nekom trenutku i vi i partner(ka) osetite da vam se vraća želja. A posle toga obično usledi period intenzivnog seksa.
Šta ako do toga ne dođe, ako se ta pauza ne prekida? Tada bi s partnerom/partnerkom trebalo razgovarati i pokušati da otkrijete imate li neke probleme koji bi mogli dovesti do izostanka želje (kontinuiran stres na poslu, na primer, ili hronično nezadovoljstvo nečim u životu – još nečim pored nedostatka seksualne želje), i pokušati da te probleme rešite – a ako vam ni otkrivanje uzroka, a još manje lečenje posledica, ne polaze za rukom, ne bi bilo loše ni obratiti se stručnjaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nedostatak zeljepauzaproblemseksstres
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Malena Milić

    To je istina: ja živim već dugo u braku bez ljubavi i seksa, znači, nema ljubavi ni neke privlačnosti, nema ničeg! Mučim se jer ne želim da mi deca bez oca odrastaju, dokle ću izdržati – ne znam! Pozdrav svima.

  • Milan Perić

    Da je tako ko što neki pričaju, oni bi bili svi srećni u životu.

  • Ivan Ivanović

    Ej, to nije tačno uopšte, to da je normalno kad prestane seks! Raskidanje odmah i pod hitno! Veza je odnos muškarca i žene, a ne bate i seke, ili druga i drugarice! Sve drugo je nabijanje kompleksa i mučenje. Ok je pauzica, možda jedan dan ili dva, sve ostalo je kraj. Znači, raskid, a može da se bude drug i posle toga. Mislim, stvarno! Verujte mi. Zbog takvih fora sam raskinuo sa ribom posle godinu dana. Ljudi moraju imati između sebe full seksipil i to je onda kao da su stvoreni jedno za drugo. Sve drugo je promašaj! Seks je izraz ljubavi. Pogledajte pa ćete videti da nije problem samo u krevetu već i u glavi, a ta pauza u krevetu je samo manifestacija nedostatka ljubavi između muškarca i žene. Ja to raskidam odmah i savetujem svima. Nedavno sam raskinuo i osećam se veoma lepo. Bolje nego da sebi nabijam komplekse, pa posle mesec-dva se ne sećam ni šta je ljubav, ni veza, već se smaram iz dana u dan! Ciao!

  • Saša Brdar

    Ja ne znam dokle ovi „pametni“ komentari i studije. Kakva zatišja? Razgovor o svemu, tolerancija, podjednako učešće u kućnim poslovima, zajedno oko dece, non-stop pokazivanje pažnje, ali ne cveće nego konkretni pokloni, od stvarčica, odeće, obuće, nakita. Što više šetnji sa partnerom, poseta prijateljima, vežbati redovno i voditi računa o izgledu, jer nikom nije uzbudljiv zadrigao partner, tu strast nestaje. Ja i supruga smo zajedno 20 godina i vodimo ljubav skoro svakog dana. Dragi muškarci, svaki put žena mora da doživi orgazam bar tri puta. Dosta više glupih analiza! Kad je žena voljena, poštovana, lepa – želja nikad ne umire.

  • Nadica Đorđević

    Tekst je malo neodređen i ne sviđa mi se, jer ništa pametno nema da poruči.