Ponovo ste sreli staru ljubav, a u braku ste

Maltene svako se u životu bar nekoliko puta zaljubi i ima bar nekoliko veza pre nego što se konačno venča (ili se opredeli da živi u vanbračnoj zajednici). A onda se u nekom trenutku desi da naiđete na staru ljubav, i shvatite da i dalje imate jaka osećanja prema njoj. Nije nimalo lako u takvoj situaciji.
Recimo, bili ste jako zaljubljeni u nekoga u srednjoj školi, to vam je bila prva ljubav, ta osoba je bila čitav vaš svet. Onda vas je život razdvojio i svako je krenuo svojim putem. Nekoliko godina kasnije, ta osoba vam je javila da je sad u braku. Čestitali ste joj, pokušali da budete srećni zbog nje, nije vam baš najbolje uspelo jer ste i dalje želeli da vi budete s njom, ali život ide dalje. Nakon još nekog vremena venčali ste se i vi, volite svog supruga ili suprugu, dobro vam je zajedno, imate i decu, sve je fino išlo… Dok vam se stara ljubav nije ponovo javila, izgleda da će se doseliti u vašu blizinu, predlaže da se vidite (ne nasamo, nego da svako povede i bračnog partnera i decu). Vi shvatite da i dalje imate jaka osećanja prema toj osobi i niste sigurni kako da postupite.
Da li toj osobi reći šta osećate prema njoj? Da li svom bračnom partneru reći za ta osećanja? Ne želite nikog da povredite, ali, jaoj, vaša osećanja prema staroj ljubavi su i dalje tako jaka, ni sami ne znate šta da radite…
U takvoj situaciji najbolje je nikome ne reći ništa, i izbeći viđenje sa starom ljubavi. Po mogućnosti, treba prekinuti i kontakt s njom. Ako nekome kažete, rizikujete da povredite veliki broj osoba, računajući tu i decu, rizikujete i sopstveni brak – a u braku ste s osobom koju volite, imate porodicu koju volite i koja voli vas, zaista možete mnogo da izgubite.
Ne kažemo da je razvod zlo kojeg se treba kloniti po svaku cenu, kao ni da nemate pravo na ljubav. Međutim, u opisanoj situaciji svi (odrasli) akteri jesu u braku s osobama koje vole, čak i ako nekima od njih to nije prva ljubav; niko tu nije maltretiran; razvod bi, najverovatnije, doneo mnogo više zla nego dobra, ako bi uopšte doneo ikakvo dobro i sreću ikome, pošto nije sigurno da bi dvoje koje su se voleli u srednjoj školi ponovo bili zajedno (zapravo, za jedno od njih dvoje je nepoznato da li želi da bude s ljubavlju iz srednje škole).
Naravno, krajnja odluka je na onima koji su u toj situaciji, samo bi trebalo imati na umu da je zaista retko kad dobra ideja napustiti bračnog partnera i decu zbog toga što su emocije prema nekome odranije proradile, ili uopšte saopštiti nekome te emocije, naročito ako je krajnje nesigurno da li ih taj neko od ranije deli s vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakproblemstara ljubavveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • A. K.

    Verovatno svi mi srećemo stare ljubavi, ali zašto se zovu stare? Zato što postoji nešto što nas nije toliko vezalo da bismo ostali zajedno. Zato savetujem svima koji se sretnu sa bivšima ili čuju, neka to ostave iza sebe jer sve staro treba odbaciti, ali ne i lepa sećanja. Život ide dalje, a sa njim i lepe uspomene. Kratak je a i vredan, pa ga treba proživeti. Da ne pominjemo već dečicu, to je najveći razlog za život i dovoljan razlog za ljubav.