Potrebe voljene osobe

Jedan od najčešćih problema u vezi je taj što partnerima nisu zaista poznate potrebe voljene osobe, što dovodi do svakodnevnih razočaranja. Zato bi bilo dobro ne podrazumevati da znate sve ili barem ono glavno, već se potruditi da zaista saznate.
Svađe mogu da naprave problem. Nekompatibilnost u krevetu može da napravi problem. Novčane teškoće takođe nisu naivne. Međutim, jedan od najvećih i najozbiljnijih problema jeste svakodnevno razočaranje koje osećate kad vam je nešto potrebno, a voljena osoba vam to ne pruža. I to je ono što neretko dovede do raspada veze.
Stvar dodatno komplikuje uverenje tipa "ja sve radim za njega/nju, a on/ona za mene ništa". A to uverenje je neretko pogrešno, u smislu da vi za voljenu osobu radite ono za šta smatrate da je njoj potrebno – a njoj je potrebno nešto sasvim drugo, ono što radite za nju joj možda i smeta. Recimo, ona trči kući s posla kako bi njemu bilo spremno toplo jelo čim stigne, smatra da se tako žrtvuje za njega, a on, sasvim moguće, uopšte ne želi da jede čim stigne kući, želi prvo da predahne. Ili, on se "ubija od posla", nikad ga nema kod kuće, smatra da joj time pruža ono što joj je potrebno, to jest novac za nju i decu, a ona bi zapravo više volela da je on češće kod kuće, s njom i decom. U oba pomenuta slučaja, kao i mnogim sličnim, partneri svakodnevno osećaju razočaranje, jer ne dobijaju ono što im je potrebno, a nekad i iziritiranost jer im se nameće nešto što ne žele.
Kako to izbeći? Nemojte se stideti da razgovarate. Ni vi ni voljena osoba ne umete da čitate misli, što znači da je otvoren razgovor često jedini način da saznate neke stvari. Recite voljenoj osobi šta vam je potrebno; pitajte je šta je potrebno njoj. I onda vidite šta je ko u stanju da pruži, i u kojoj meri.
I, nemojte se zadržati na jednom razgovoru. Potrebe ljudi se menjaju, tako da bi bilo dobro sličan razgovor imati na šest meseci ili godinu dana (ili za koji god period da se vas dvoje opredelite, uz mogućnost razgovora i ranije ako nešto iskrsne), da ne bi došlo do toga da voljenoj osobi pružate nešto što više ne želi, ili da ona vama natura nešto čega vam je dosta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

partnerpotrebeveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Ni po muke ako se potrebe podudaraju, ako su kompatibilne i nadopunjuju se, nema problema i sve teče kao podmazano. Ali šta ako se potrebe isključuju međusobno, pa ako ja nešto tražim i očekujem od partnera da mi učini i prestane na primjer sa dugogodišnjim iritantnim postupcima koji, inače njemu odgovaraju i prijaju, zbog kojih je uostalom i vezan u određenoj intimnosti, naročito ako mu se konstantno popušta i dopušta određeni stil ponašanja, ophođenja ili zahtijevanja baš određene pažnje.